Makulata Creative Commons License 2017.11.05 0 0 86

SPIEGEL 44/2017 30.10.2017 08:36

 

http://www.spiegel.de/spiegel/wie-aserbaidschan-europaeische-politiker-gefuegig-macht-a-1175121.html

 

Azerbajdzsán lobbi
Hogyan engedelmeskednek német képviselők egy autokratikus uralkodónak?

 

Fenyegetésekkel és ajándékokkal befolyásolja Aliyev, Azerbajdzsán uralkodója, titokban a Bundestagot és az Európai Parlamentet. A CDU most levonja a következményeket.

 

Szerzôk: Peter Müller és Ralf Neukirch. Dajcsból magyarította : Makulata

 

Artur Widak / DDP képek
Aliyev autokrata
Hétfő, 30.10.2017 08:36 óra

 

Amikor a népek önrendelkezésérôl van szó, Frank Engel még a legmesszibre is elmegy. Februárban a luxembourgi EU-képviselô két kollégájával a kaukázusi Hegyi-Karabah köztársaságba látogatott egy népszavazás megfigyelésére. Az ellentmondásos népszavazásról szóló beszámolója pozitív volt. Az 1990-es években Azerbajdzsánból kivált, túlnyomórészt örmény lakta területen zajló szavazás szerinte nagyon jól ment.

 

Örömre azonban a parlamenti képviselőnek alig volt ideje. Útközben Engel megtudta, hogy egy azerbajdzsáni bíró elfogatóparancsát már továbbították az Interpolnak. Frank Engel képviselô további megfélemlítésére az azeri diplomaták levelet írtak Antonio Tajani-nak, az EU parlamenti elnöknek. Elpanaszolták a levélben, hogy Frank Engel "egy illegális folyamatot támogatott".

 

Azerbajdzsán európai politikusokkal és intézményekkel ápolt szoros kapcsolatairól gyakran feltünést keltô cikkekben számolnak be az újságok. Így a parlamenti képviselőknek juttatott fejedelmi ajándékokról, vagy a parlamenti képviselők és munkatársaik meghívásáról a Formula 1-es versenyekre a fővárosba, Bakuba.

 

A strasbourg-i Európa Tanácsot már megalkuvásra kényszerítette a kaukázusi köztársaság (SPIEGEL 29/2016). Megrendült az Európa Tanács - amelyet tulajdonképpen az emberi jogok és a jogállamiság fenntartására hoztak létre - hitelességébe vetett hit. Végül is a Parlamenti Közgyűlés elnöke volt kénytelen lemondani, részben azért, mert állítólag megakadályozta, hogy kivizsgálják egy olasz képviselő számlájára befizetett azerbajdzsáni milliókat.

 

Ezenkívül Azerbajdzsán régóta megfigyel más európai intézményeket is, amint azt a nem kormányzati szervezet Freedom Files jelentése is bizonyítja. Mindenekelőtt az EU-parlamentet figyeli az autokrata uralkodó: Ilcham Aliyev, az a politikus, akit a kétes hírû díj díszít: az év legkorruptabb embere.

 

"Bárhol is van valami disznóság Európában, Azerbajdzsán nincs messze" - mondja Franz Engel EU parlamenti képviselô. Engel Luxembourgban Örményország tiszteletbeli konzulja, aki megtartotta kritikus szellemiségét. Még a máltai újságíró Daphne Caruana Galizia meggyilkolása is felvet egy Azerbaidzsánból eredô nyomot. A fekete pénz, amelyet állítólag Málta miniszterelnökének felesége kapott, és aminek eredetét az újságírónô kutatta, Azerbajdzsánból származott, pontosabban Alijev lányától. November végén a téma a Panama Vizsgálati Bizottság napirendjén lesz.

 

CDU politikus Strenz

 

Most már annyira nyilvánvaló az európai demokráciát aláásó mesterkedés, hogy még a német CDU/CSU parlamenti képviselőcsoport vezetője is kénytelen cselekedni. Miután sokáig csak tûrtek, végre visszahívnak két Azerbajdzsánnak lobbizó CDU képviselőt az Európa Tanács parlamenti képviseletébôl: a CDU-s delegáció vezetôjét: Axel Fischer-t és Karin Strenz CDU-s képviselôt.

 

Az a hír váltotta ki a visszahívást, hogy Strenz pénzt kapott egy Azerbajdzsánból finanszírozott lobbizó cégtől, még mielőtt az azeri választásokat pozitívan minôsítette. Például Strenz már 2010-ben észlelt "jó választást" Azerbajdzsánban, és 2015-ben üdvözölte az "újabb lépést a demokratikus választások felé", annak ellenére, hogy az Európai Parlament számos fogyatékosságot feltételezett. Fischer szintén gratulált Aliyevnek a "szabad, tisztességes és átlátható választásokhoz" 2013-ban. Akkor pedig - állítólag technikai hiba miatt - már a szavazást megelőző napon adták közre az "eredmények"-et. Az, hogy az országban sok ellenzéki személy részben évekig be van börtönözve, a két CDU-s képviselôt nyilvánvalóan nem zavarta.

 

CDU politikus Fischer

 

Az autokratikus Aliyev minden eszközzel igyekszik az imázsát szépíteni, ami az Európai Parlamentben is érzékelhetô. Ellentétben az Európa Tanáccsal, Brüsszel nem csak a jó hírnévvel, hanem mindenekelőtt az üzleti kapcsolatokkal törôdik. Szomszédsági politikájának részeként az EU évente 94 millió eurót utal át Azerbajdzsánba, mégpedig azért, hogy a jövőben a közösség a Kaszpi-tengerből származó gáz és olaj fővásárlójává válhasson.

 

Ismét vita élesítette a konfliktust a hegyi-karabachi válságterületen, mert számos európai parlamenti képviselő azon ügyködött, hogy az EU-papírok vonatkozó bekezdéseit Baku szellemében átírják.

...

Az EU több parlamenti képviselôje már kifejezésre juttatta a meggyôzôdését, hogy Brüsszelnek erélyesebben kell fellépni az Alijev-rezsimmel szemben. Így már egyáltalán nem sajnálnák, ha az azerbaidzsáni diplomaták megvalósítják a fenyegetôzésüket és bojkottálni fogják az EU keleti partnereivel november végére tervezett brüsszeli találkozót.

Előzmény: ooloo (-)