Szóba jött a zöld alternatíva is :D, tehát nem kell ennyire sarkalatosan komposztálni, mint a kék és a piros példa mutatja, tehát csak egy nagyon válogatott anyaggal dolgozni vagy mindent bele anyaggal. Szelektálni kell, mert az ételmaradékok bedobálásával(itt nem a zöldségfeldolgozás hulladékára gondolok, mint krumplihéj, almacsutka, rothadt gyümölcs, stb), hanem a főtételek maradéka, netalán HÚS, oda vonzza a kártevőket(patkányok), betegségeket is terjeszthet. Az elhasznált kerti bútor sem oda való, még akkor sem, ha fűzvesző bútorról lenne szó, mert ha lekezelték,lelakkozták, akkor igencsak káros-anyag juthat a komposztba, lassabban is tud lebomlani. Egy jó komposztban van hőhatás, ami a lebontás velejárója, akkor működik jól és hatékonyan a komposzt üzemünk. Ha már büdös a komposztáló környéke, mint egy trágyagödör, az nem jó jel, az ételmaradék amúgy nehezen bomlik le, megpenészedik.
Amúgy mindenki maga tapasztalatán múlik mit érdemes bele tenni, mifelénk a mai napig égetik a diólevelet, még az a jó, ha zsákba elvitetik, nálam 1 év alatt jóféle föl lesz belőle. Semmi féle káros hatását nem tapasztaltam.