zimmbo Creative Commons License 2017.10.27 0 0 76939

Szia! Szigorúan a saját véleményem írom le, esetleg hallgasd meg más kutyások véleményét is, de szerintem egy kutyának igenis kell napirend. Mi is kertes házban lakunk, de minden reggel egy félórás eü. sétával kezdünk, mert a kutya csak a legeslegvégső esetben kakál a kertben, inkább tartogatja, illetve a kan kutyák egy pisiléssel nem ürítik ki a hólyagjukat, hanem "beosztják", hogy tudjanak jelölni, a séta végére már csak emeli a lábát, nem jön semmi. Napközben egyedül van, 2 óra körül ér haza párom, akkor ő kiengedi a kertbe. Amikor én hazaérek elviszem egy min. 1,5 órás sétára, akkor szaladgál, játszunk, ingerek érik. Este még egy picit játszunk, gyakorolunk a lakásban, utána kimehet még pisilni a kertbe. Enni a séták után kap. Ezt nevezem én napirendnek. Még egyszer mondom, hogy ez csak az én véleményem, de a kutya egymagában a kertben nem fárasztja le magát sem fizikálisan, sem szellemileg, még ha egy yorkiról van is szó, pláne terrier, a mérete ellenére szüksége van feladatra és ingerekre.

 

Én az alábbiak szerint próbálnám a bepisilés problémát kezelni:

A kutya mozgásterét a lakásban lekorlátoznám arra az időre, amíg nem tudom felügyelni (pl. nem vagyok otthon) egy helyiségre, mondjuk konyha, vagy folyosó, vagy a szoba egy lerekesztett része, ahol könnyű összetakarítani, és lehetőleg látja a kutya, hogy mi történik körülötte, nem elzárni kell, csak korlátozni, és a fekhelyét is ide tenném. Ha otthon vagyok, és tudok a kutyára figyelni, akkor mehet az egész lakásban. Ha rajtakapom (!), és szigorúan csak akkor, hogy bepisil, akkor dorgálás, és kiviszem. Ha kint pisil, akkor nagy dicséret. Minden nap elvinném legalább 3x min. fél órára sétálni, pici feladatokat adnék, hogy fáradjon agyilag is. Eközben kérnék egy orvosi kivizsgálást, hogy nincs e egészségügyi gond a bepisilés mögött, pl. vese vagy hólyag problémák. 

 

Ha ragaszkodsz a dominancia dologhoz, (bár én továbbra sem értem, hogy mire alapozod. arra hogy bepisil, bekakál?), akkor ennek a megoldására ezeket szokták ajánlani:

- mindig te lépj ki és be elsőnek az ajtón. Mindig.

- ne vegyél tudomást a kutyáról mikor hazaérsz mindaddig, míg a kutya le nem nyugszik.

- gesztusevés: tegyél úgy etetéskor, mintha ennél a kajájából, és csak a "maradékot" eheti ő

- csak oda, és akkor mehet a kutya, amikor te hívod/küldöd (pl. kanapé)

Most nem jut több eszembe, de Fennel Kutyapszichológia könyvében utána olvashatsz, bár nekem vannak fenntartásaim ezzel az egész dominancia kérdéssel szemben.

Előzmény: Ronniescarry (76932)