BZoltan Creative Commons License 2017.10.19 0 0 62858

Mondom, teljesen fals és félrevezető ez a reduktív-oxidatív osztályozás. Talán a 90-es években volt divat ez a két szó. Az elmúlt 10-15 évben komoly szakmai körökben vagy borhoz értő emberek már nem használják ezeket a kifejezéseket.

Nagyon sokan vannak akik hűtött tartályban erjesztenek és a fejtéskor hordóba rakják a bort, de olyan is van aki hordóban erjeszt és az erjedés után egy tartályba fejti át a bort. De olyan is van aki tartályban erjed, majd több átfejtéssel oxeginizálja (és nem oxidálja) a borát, hordó nélkül. Egy 10-20 hektós hordónak a relatív felülete olyan kicsi, hogy  oxidációról badarság lenne beszélni.

 

Szóval, mondom, ez a reduktív-oxidatív osztályozás teljesen korszerűtlen és dilettáns.

Előzmény: Jocó0423 (62857)