A méregdrága semmit nemérő tanfolyamokat hagyd a fenébe, de tényleg. Azok 500.000forintba kerülnek a Macilaci oktató és szeszipari Bt meg megtömi a zsebét.
Ezt a szakmát 10 év alatt lehet megtanulni különböző munkahelyeken dolgozva,és akkor elmondhatod hogy már valamit értesz hozzá de elég sok még a hiányosság/tanulnivaló. Túl szerteágazó anyi minden van.
Az egyéves mondjuk Genius-ban elvégzett 500.000 forintos tanfolyamon semmit nem fogsz elsajátítani, feleslegesen jársz be órákra ahol azt mondják el amit könyvben is elolvashatsz, aztán ha szar gyakorlati helyet is találsz maagdnak akkor teljesen kidobott pénz idő energia volt az egész, mert a gyakorlati oktató inkább kimegy sörözni vagy blablabla szokásos magyar lehúzás.
Van e asztalos ismerősöd? Van e asztalos a környékeden? Megkérdezed őket tudnál e bedolgozni nekik,vagy segíteni stb, mondjuk a maszek rá van állva acsak a bútorlapos konyhára ott csak azt fogod megtanulni hogy az a maszek hogyan csinál bútorlapos konyhát, azt hogy mások hogyan csinálják azt nem fogod tudni, és attól hogy 1 konyhát megcsnáltál nem biztos hogy asztalosnak hívhatod magad. Csak gyakorlatban tudod megtanulni sehogy máshogy.Elmenni egy parkettáshoz meg egy lépcsőshöz aki ere van ráállva akkor ott ezeket tudod megtanulni.Ajtó ablakosnál az ajtó ablakot , műbútorasztalosnál a minőségi bútorkészítést.
Kismaszeknál a kismaszek fogásait tudod megtanulni amikor nem akarnak nem tudnak nagyobb gépekbe beruházni, nagyobb üzemnél azt a fajta gyártástechnológiát tanulod meg- esetleg ott van már mérnöki tervezés nagyobb gépek több precizitás, de vesztesz az önállóságból mert egy másik munkafolyamatot már másik egység végez míg a maszeknál A-tól Z-ig te csinálsz mindent.
Könyveket egyszer olvasd el és ennyi, némelyik talán 20 éve lett szerkesztve , abból te nem fogsz fafajokat felismerni mondjuk egy anyagismeret könyvnél, a gépismeret köny meg lehet egyből kuka mert már akkor elavult volt mikor megírták persze ez is adhat információt.
Én 2000ben végeztem és már akkor tudtam hogy nem minden asztalos ért minden asztalos fogáshoz, sokmindehez én sem tudok hozzászólni, igaz nem is akarok. Már akkor volt olyan akik azért színvonalas asztalosok voltak kollégák és úgy általában sokkal többet tudtak nálam , de volt olyan amihez ők nem tudtak hozzászólni amiben meg én képeztem magam (faragás), volt aki székgyártó üzemből került hozzánk az sem volt komfortos a nyílászáró készítésben stb stb, el kell fogadni hogy nem fogsz mindenhez érteni akkor sem ha eben dolgozol már 20 éve.