BLAtti Creative Commons License 2017.10.17 0 1 4916

Sziasztok!

 

Hétvégén kivittem ismét a partra a szuperlapos pant. Mivel a sík oldala is fel van csiszolva azzal is tettem egy próbát.

Bámulatosan gyorsan működik mindkét fele. Az egyik oldalon 0,5 mm-es koncentrikus körben 2,5 centinként emelkedés van, a középső húsz centis alapkörtől kifelé.

Ezt azért határoztam meg így, hogy könnyebb legyen a kábé 1 liternyi fövenyt rámérni.

Ugyanis lapátpróbánál ez lenne a fontos, hogy köbméterhez mérten számolhassuk a szemeket.

 

A lényeg, hogy ekkora műanyag lemezzel brutálisan gyorsan szinte nullára csökkenthető a meddő a próba során.

Megszámolni kicsit hosszadalmas így, hogy a teljes felületen kell keresni, ezért egy normál műanyag pan-be áttöltöttem és abban számoltam meg.

Az egész művelet nincs egy perc igazából és számolhatóak a szemek. Ezt a legdurvább kavicso és a lesűrűbb apró szemcsés anyagnál ugyanúgy lehet használni. Azt hiszem soha nem fogom használni többet a pan-t magában, se egyéb mást, annyira jól működik!

 

Ez lehetett a péklapát szerű mintázó lapátnak is a lényege, hogy minél laposabb legyen és inkább áztassa az anyagot és az arany ott maradjon, ahol leghamarabb eléri a fenéklemezt.

 

Ezért próbáltam kicsit "tudományosabb" alapra helyezni a mintázás folyamatát is.

A mintázó lap egy majdnem 50 cm átmérőjű fekete ABS műanyag lemez, ami fel van durván csiszolva 240-es, majd 180-as, végül finoman 80-as papírral.

Amikor a föveny első áztatáskor összeomlik a szélei a leglágyabbak, az ott tanyázó szemcsék azonnal a fenéklemezre ülnek, szinte rázás nélkül, a korong közepe felé haladva egyre sűrűbb, de az elfolyósodás miatt vízbe merítve, néhány másodperc alatt elterül az anyag és a nehéz anyag pár laza rázó mozdulat után a fenéklemezre kerül. Onnantól kezdve minden meddő anyag szépen elgurul felettük, mivel minden más szemcse gömbölyűhöz közelít, így erölködésmentesen, szépen le lehet mosni.

 

Körkörös mozdulatokkal picit lehet koncentrálni az anyagot közép felé.

Kézzel segíteni a szemcsék egy helyre kerülését, de érdemes átönteni számoláshoz egy akármilyen előkészített tálba.

Innentől pedig gyerekjáték megszámolni.