unartis: Creative Commons License 2017.10.17 0 0 9080

Igen tudom ;)

Van nekem is néhány faj a kertben, nem írtam mert erre van külön topic is, az Agave parryi változatok(cousei), Agave neomexicana, Agave megalacantha(valamilyen parryi hibrid lehet), Agave lechuguilla, az említett A. utahensis.

Az legutóbbi tél elég durván keresztül húzta, átírta a télálló agávéim tűrőképességét. Márkb 10 éve nevelek a kertben télálló agávékat, Az Agave parryi cousei, az idei télig mindent bírt, értem ez alatt az extrém hideg(-23 c°) száraz telet(hó nélkül), vagy csapadékos enyhe telet, tehát mindent, közben már kb. 4-5 éve más fajok is bekerültek a kertbe, az említett A. megalacantha Debreczy Zsolt gyűjtéséből, akitől kaptam ő már több évtizede nevelte gond nélkül, ez a faj(tá)t amúgy gyönyörű, mindent viselt a legkülönbözőbb téli viszonyok közül az A. p. var couseihez hasonlóan, de a legutóbbi tél hosszúságát úgy tűnik a legtöbb télálló agávé nem viseli, mert -16 c°-on ami rövid ideig tartott(3-4 nap volt), a hosszú téllel párosítva a nagy töveim kifagytak(), amelyek a korábbi rövid ideig tartó -20 c° os hidegeket játszva bírt(ami kb 7-10 napig tartott). A lényeg, hogy a hosszú hidegen van a hangsúly amit nem bírnak(másfél hónapig a talajba voltak folyamatosan fagyva)!

Ami érdekes, hogy az Agave lechuguilla nagy tövek átteleltek, pedig ez elvileg egy fagytűrő agávé nem télálló, itt a sarjaik fagytak ki. A másik áttelelő egy utahensis változat volta lechuguillahoz hasonlóan áttelelt.

A. parry var cousei és a megalacantha sok kis sarjat hozott, két forrásból lévő Agave neomexicana nagy töveim is így jártak, az egyik típus sarjai átteleltek, míg a másik felpuffadt tavasszal mert bele ment a gomba, tehát sarjak nélkül eltávozott az örök vadászmezőkre.

A megalacantha és a couseiknél egy olyan jelenségre lettem még figyelmes, hogy a nagy tövek alatt növő nagy sarjakat amit nem tudtam eltávolítani korábban, mert nem fértem hozzá, a nagy anyatövektől, túlélték a téli krízist, mert megvédte a klónját, így értelme maradt, hogy ott nőtt!

A végső következtetés, 30 évente így járhatunk az agávékkal, mert elvileg 30 éve volt ilyen hosszan tartó, folyamatosan fagyos tél.

Előzmény: [virgo] (9075)