bombaba Creative Commons License 2017.10.13 0 0 25230

Ez nem egy rendkívüli helyzet. Vannak fajták, amik inkább nőnek a termés előtt.

Az óriáscédrátomat 2010-ben vettem, még abban az évben hozott egy gyümit, amit többek tanácsára kiskorában leszedtem (azóta nem szedek le gyümit). aztán csak nőtt évekig.

2014-ben jutott el egy újabb virágzásig és termésig, de ekkor már túlhaladta a métert, rendszeres metszés mellett.

Azt még megjegyzem, hogy 2015-ben semmi, 2016-ban sok porzós virág volt, termő egy sem, idén terem újra.
A Kínai cédrát viszont minden évben terem valamennyit.

Vagy a sokat emlegetett Nápolyi lime, ami idén kötött először, pedig évek óta virágzik, idén van 6.éve nálam.  A cédrátokról olvastam, hogy kb 5 éves kortól terem, talán ez más fajtákra is igaz.

A citrusok terméshozamáról igen kevés adat van a neten. Mindenki örül a termésének, esetleg megmutatja, de a rendszeres termésről nem számolnak be. Így arról sincs adat, mennyire hajlamosak egyes fajták túlkötni magukat, szükséges-e termésritkítás (mint pl. az őszibaracknál) , esetleg mennyire jellemző az alternáló termés (a kajszira szokták mondani, hogy nem terem minden évben, de ez tapasztalatom szerint fajtafüggő).

Talán a nem-hobbiszerűen tartott fajták esetén feltételezhetjük a rendszeres termést, ilyenek az egyes termőhelyekre jellemző, vagy a kereskedelemben megtalálható citromfajták, lime-ok, mint pl. Tahiti, Karibi, Mexikói lime, cédrátok között a Korzikai, Etrog, Gyémánt, Buddha.

A narancsokat, mandarinokat, sweetie-t nem ismerem, nincs tapasztalatom velük.

Előzmény: csoer (25229)