Fizolti Creative Commons License 2017.10.06 0 0 37155

Tudom hogy a 125-ös a jobban menő mellékvonalak között van (amikor erre jártam, én is azt tapasztaltam, hogy rendszerint egyetlen motorkocsi volt, de minden ülőhely foglalt, +/- néhány utas).

Ha 80Km/órára emelkedne a pályasebesség Orosháza és Mezőtúr között (ami mellesleg közel akkora munka lenne, mint a MÁV saját forrásos átépítéseinek az egy évre jutó teljesítménye, lásd még 142-es vonal állapota ) akkor is pontosan ugyan azokhoz a vonatokhoz lenne csatlakozás Mezőtúron és Békéscsabán, ha egy Orosházai póktól a 125-ösön, vagy a 135-ösön indulunk, az előbbi viszont tényleg érzékelhetően olcsóbb. Pont erről volt szó, hogy el lehet költeni egy csomó pénzt úgy is, hogy nincs észrevehető eredménye (OK, pár perccel csökkenne a menetidő, a csatlakozási idők nőnének, de kis késés esetén a csatlakozások biztosabbak lennének valamivel.) Ha tényleg felemelik a sebességet a 120-as vonalon, és a 120a-t is rendbe teszik valamennyire (erre legalább megtörtént az első lépés), akkor változhat annyival a menetrend, hogy igényeljen nagyobb sebességet a 125-ös egy szakaszán is (Pl Szarvas-Mezőtúr között, hogy továbbra is mindkét irányban legyen gyorsvonati csatlakozás, ha a páros gyors néhány perccel hamarabb érkezne). Kicsit távolabbi, Pozitívabb példa arra, hogy kisebb menetidőcsökkenés is lehet hatásos, ha jó helyen történik: a 78-as vonalon, ahol 33 Kilométeres részen durván három perccel csökkent a menetidő, így viszont nem az van, hogy az elágazóállomásra érkező vonatból még pont lehet látni a Budapest felé kihaladó gyorsot (az már egy másik történet, hogy közben a gyorsvonatok fele megszűnt, de legalább ami maradt, arra van csatlakozás).

Előzmény: 418 146 (37153)