mckmester Creative Commons License 2017.10.04 0 0 49722

"Bár ez picit ellentétben van azzal, hogy egyes kivételes eseteket leszámítva nem nagyon szeretnék utómunkával foglalkozni."

 

Pedig a végeredmény minőségén általában többet dob mint a 10x zoom. Egy kis retus itt, egy kis plusz fény ott, kis élesítés, kontraszt, torzítás korrekció + a horizont egyenesbe állítása után és mindjárt más az eredmény.

 

 

Az "utólag kivágom" stratégia még a DSLR -ek esetén is korlátozottan alkalmazható. A zoom kényelmes dolog ez tény. A 20% azért elég magas arány. Főleg úgy, hogy ebből elég sok felvétel az ami végállásban készült. Csak te tudod eldönteni. Ha úgy érzed, hogy túl nagy kompromisszum, akkor szerintem hagyd a fenébe.

 

Kis mellékág:

A  "gyalogzoom" többször működik mint nem. Jó a Hungaroringen mondjuk pont nem :-).

Én pl a fixek használatával tanultam meg egy csomó mindent a fotózásról.  Ott nincs ugye zoom, cserébe általában van képminőség. Úgymond rákényszerít a kreativitásra. Egy zoommal sokszor csak szemed elé emeled a keresőt, tekersz egy ránézésre jó kivágást és "katt".

A 35 és 50 -es fixekkel tanultam meg igazán azt az alaptételt, hogy ha az elképzelt képet keresve rendesen körbejárod a fotózandó témát, akkor sokszor megtalálod a "jó" helyet.  Na szerintem valahol itt kezdődik az, hogy nem csak "elkattintod", hanem "alkotod" a képet. Egyik oldalon bekorlátoz, a másik oldalon pedig megnyit egy csomó lehetőséget. Számomra az is beszédes, hogy az igazán haladók egy nem elhanyagolható része simán elvan 2 - 3 db fix objektívvel egy nyaraláson.

Vagy a fotós aki ha kedve tartja, akkor egy szál Fuji X100s -al utazgat. 

https://blog.light-phenomenon.com/wordpress/in-the-streets-of-marrakesh-with-the-fujifilm-x100s/
https://blog.light-phenomenon.com/wordpress/traveling-in-myanmar-with-the-fujifilm-x100s/

Van egy kiváló 23 mm objektív rajta (ekv 35 mm) és hali. Azért néha irigylem a fazont  a látásáért.

Előzmény: zsuri (49721)