mckmester Creative Commons License 2017.10.04 0 2 872

Nehéz döntés lehet..

 

A kisregényről jut eszembe... Én vagyok az, aki azt szoktam írni. Na lássuk csak

 

Mi itt nem akarunk rábeszélni semmire. Itt főleg olyanok vannak akik észérvek mentén választották a Pentaxot és nem váltottak el a márkáról MILC -re vagy Nikonra.
Ja meg persze azok akik márkát váltottak, de a szívük pentaxos maradt. Vannak olyanok is sokan.

 

A Canon vitathatatlan előnye, hogy elterjedt és stabil márka. Hátránya, hogy ezzel ők gyakran vissza is élnek :-)

 

A 70D még akkor volt a kezemben, amikor megjelent. A kihajtható érintőképernyő és a tapizós fókusz lenyűgöző volt. Állványon lévő gépen tudnám élvezni, de hátránya, hogy azon a kis képernyőn eléggé játszani kellett vele míg eltaláltam azt a pontot amit tényleg élesnek akartam, így egy idő után hagytam a francba. Játéknak jó, de mivel nagyrészt ez is a kontraszt AF -el játszik, kevés fényben hajlamos megbolondulni. Nekem a K-5 II keresője után kicsinek tűnt a kukucska rajta, de neked az 1200D után nem lesz az.

 

 

A K-3? Kicsit szívem csücske marad az a modell, holott nekem nem érte meg arra váltani. Ebben jelent meg az az AF rendszer (Safox XI) ami már rendesen felveszi a versenyt a konkurenciával. A k-5 II is olyan volt, de a K-3 már.... Anno mikor megjelent, akkor a nikonosok azt mondták, hogy itt van végre a D400, csak Pentaxnak hívják. Nos ez tényleg úgy sikerült. 

Érdemes elballagni a Fotoplusba és kézbe venni egy K-3 II -t. K-3 -at Magyarhonban már nemigen kapsz újonnan, csak használtan. A világban itt-ott lehet még elfekvő készlet belőle.

Az árgépen néztem, két helyen van még árlistán, de 289 000 -ért. Az Vicc. Valószínűleg nem is igaz.

299 -ért már a K-3 II is megvan az Advesphoto -nál. Na mindegy.

Szóval ha kezedbe veszed, meglátod, hogy érzetre mennyivel "profibb" cucc. Sony érzékelő van benne, ezért a képminősége a DXO szerint jobb mint a Canoné. Én erről nem vagyok meggyőződve. A Dpreview studio shot alapján ha van is difi, akkor sem sok. 6400 ISO fölé egyiket sem érdemes feltolni. A Pentax KP már más lapra tartozik.

A keresője érzékelhetően nagyobb és 100% lefedettséget ad. Ha szeretnél manuális optikákkal szórakozni, akkor elég lényeges szempont lehet. Az, hogy 27 fóksuzpontja van és nem 19 mint a Canon 70D -nek? Hát.... Én 11 -el is simán elvagyok. Az egyik legnagyobb előny szerintem a vázstabi. A 40 éves optikámmal is simán van "IS" :-). Nem kell minden alkalommal megvásárolni amikor objektívet veszek. Ráadásul vázcsere esetén az összes objektívemnek jobb lesz a stabilizátora.

 

A tükörcsapkodás nem jellemző. Vannak olyan vázak amelyek jobban érintettek ez ügyben, de ezek garanciaidőben bőven ki szoktak derülni. Legtöbbünk megelégedetten használja a gépét probléma nélkül. Aztán meg van olyan társunk is, aki kétszer is belenyúlt a tutiba. A K-3 nem a tükörcsapkodós fajta. 

A Pentax mérnökei sem igazán tudják mitől van. Válhatőleg valamelyik beszállító időnként nagyobb "tűréssel" dolgozik egy elektronikus alkatrészen, mint az megengedhető volna. 

 

 

Miért szeretjük ezt a márkát?

 

- A Pentax szerethető márka. Egyrészt én mindig drukkoltam a kicsiknek. Ráadásul láthatólag igyekeznek. A Canon ezzel ellentétben szerintem elég magas szintre fejlesztette a lehúzást. Ld pl az 1200D helyett az 1300D. Ugyanaz pepitában. Vagy amit 6D II néven kiadtak... Azon még a vérmes hívők is felháborodtak kicsit. A Nikont is van miért nem szeretni (ld D600 mizéria és az évtizedek óta megoldatlan kinyúló gumiborítások). 

 

- Ár érték arányban még mindig a legjobb márka. Mondjuk az előny egyre csökken, de simán megvan.

 

- Többünk szeret régi manuális optikákat használni. K bajonettre meg rengeteg ilyen van, de az M42 -höz is csak egy egyszerű fémkarika az adapter és utána minden van ami szem-szájnak ingere (ld. fénymérés, fókusz visszajelzés, stabilizátor). Nem kell trükközni chipes adapterekkel (ami Canon esetén vagy kompatibilis vagy nem, meg egyébként is...). Az optikai keresős DSLR -ek közül a legbarátságosabb rendszer ilyen téren. Igaz a manuális optikák használatát a Sony E bajonettes MILC -ekkel lehet igazán tökélyre fejleszteni, de ott nincs optikai keresőd.

 

- Ugye a K-1 megjelenésével van a Pentaxnak Full Frame digitális váza. Addig DSLR vonalon csak APSC modellek jelentek meg (a 645 vonalat most hagyjuk). Ez egyben azt is eredményezte, hogy a Pentaxnál az APSC userek s*ge is ki volt nyalva. Kiváló APSC -re optikák vannak, amelyek méretben, súlyban és árban is barátságosabbak mint ugyanez FF oldalon. A Canon és a Nikon a jobb optikáit eleve FF -re tervezi, az APSC vonalnak maradnak az alsó, illetve az alsó középkategóriás objektívek ld pl a Nikon mikor is adott ki utoljára APSC -re tervezett állandó fényerejű zoom optikát? Vagy a Canon? Hát nem most... Persze a 3rd party gyártók pótolják a hiányt. Nekünk meg van azért 16-50 2.8, 50-135 2.8, 60-250 F4, 17-70 F4. Soroljam? Ja és az APSC  fixek.... Cserébe ha FF -re váltanál, az a Pentaxnál kicsit nehézkesebb. Persze mint minden, ez is áthidalható.

Mivel nekem nem célom FF -re váltani, így ez elég kényelmes. 

 

- A Pentax közösségalkotó erő. Szerintem itt is van nem egy olyan ember, akinek volt "kalandja" tök ismeretlen márkatárssal. Simán haverkodunk tök idegenekkel, ha Pentax van a kezében. Nekem pl így van egy bolgár haverom :-). Szegeden pl sportrendezvényt fotóztam ls odajött egy helyi Pentax rajongó, hogy olyan szett az álma amivel én fotózok (ez akkor volt, amikor a K-5 II volt a Pentax "csúcsmodell"). Nagyon jól elbratyiztunk vele. Az ilyen pillanatok kifejezetten kellemes emlékek számomra. 

Olyan is volt már, hogy vadidegenek megkérdezték, hogy mi van a gépemre írva, mert nem Nikon és nem Canon :-). Na velük is pl egész jól eldumáltunk. Még kávét is kaptam. 

 

 

 

 

Miért szívjuk a fogunkat néha pentaxosként?

 

- Rengeteg olyan objektív van, amire mi csak csorgathatjuk a nyálunkat. Mert Pentaxra viszonylag kevés dolog jön ki a 3rd party gyártóktól. Canonra bezzeg minden van.

A Sigma pl akkor vezette ki a 70-200 OS HSM Pentax bajonettes verzióját, amikor én venni akartam egyet. Árlistán még ott volt, de szerezni már nem lehetett. Nem baj, lett akor helyette egy Pentax 50-135, majd évekkel később elhoztam egy jóárasított használt Tamron 70-200 -at is. A Tamron pl évek óta nem fejleszt Pentaxra semmit. Ami "VC" jelzéssel megjelent náluk, azt mi nyugodtan elfelejthetjük. Pedig egy 150-600...  Na majd a Sigma biztos csinál nekünk is olyat.  Ja .... nem. Mondjuk nekem ez pont nem fáj, mert én 200mm fölé nemigen megyek, de simán el tudom képzelni, hogy jónéhányan szeretnének ilyennel mászkálni. 

Mondjuk én viszonylag simán megtanultam ezzel együtt élni. Aki meg nem, az vett Nikont és elvan mint a befőtt. Egy olyan fórumtársról tudok tudok, aki Pentaxról Canonra váltott. Aztán meg vissza :-)

A Nikon és a Sony elterjedtebb ebben a körben. Illetve vamn egy (volt?) fórumtársunk, aki nemrég épp Fujira váltott.

Persze legtöbbünk marad vérbeli Pentax user. Az anyagi okok mellett legalább annyira érzelmi okokból is. Egyébként vélhetően más rendszerrel sem lennének jobb képeink.

 

 

- Nincs igazán profi sportriportereknek való DSLR váz. Aki gyors követő fókuszt szeretne, annak marad a Canon/Nikon esetleg a Sony A99 II. Persze ez nem is az amatőr kategória. A nagyoknál azért lehet reménykedni abban, hogy a korábbi "profi" fókuszrendszerek szépen lecsorognak az alsóbb kategóriába is. Meg lehet nézni mondjuk, hogy a most megjelent D7500 mit tud AF oldalon. A Pentax most kezdett ebben lendületet venni. Meglátjuk hova fut ez ki. 

Persze nem eszik olyan forrón azt  a kását. Az "olcsóbb" gépekbe (és a Canon 70D is ide tartozik) a nagyok sem tesznek az éppen elfogadhatónál jobb fókuszrendszert. Ki van ez találva. Az egyes vázak szolgáltatásai úgy vannak összeollózva, hogy mindig legyen miért "feljebb" kacsintgatni. Azért a Pentaxnál ez sokkal kevésbé van így. 

 

- Canonra és Nikonra úton útfélen találsz felszerelést. Gyárit is és 3rd party cuccot is. Ha Madagaszkáron elejted a Canon vagy Nikon optikádat, de mindenképpen akarsz fotózni, akkor viszonylag könnyen találsz boltot, ahol ezt pótolhatod. Pentaxra azért ez macerásabb mutatvány. A használtpiac is sokkal pörgősebb ott mint itt.

 

 

Hát nagyjából ennyi jutott eszembe hirtelen. Ha jobban elgondolkodnék, akkor lehet szét tudnám még koptatni a billentyűzetet, de mentem aludni.

 

 

Előzmény: e.viktor (869)