BCBbence Creative Commons License 2017.09.30 0 0 33659

Belegondolni is rossz, hogy a párom mennyit ült mellettem lufi nélkül. Másnap kidobtam az ellenállást, kicseréltem a légzsákot, rendes gyári csatlakozót forrasztottam be, rádugtam a lufit és el is tűnt a hibakód, a légzsák működőképes. Leellenőriztem a többit is, lehúztam a csatlakozóit, mivel hibakódot dobtak ezért azoknál nem volt kókányolás.
Egy 15 éves autó esetében azonban elég nehéz bebizonyítani, hogy ki rakott ellenállást a légzsák helyére. Az előző tulajt megkerestem, de nem követeltem tőle egy légzsák árát. Megkérdeztem, hogy volt valamikor javítva a légzsák, elmondása szerint nem, utána mondtam neki, hogy mit találtam. Mondta, hogy megkérdezi a szerelőjét, másnap vissza is hívott. Az utasoldali (ahol az ellenállás volt) nála nem volt szerelve, a kormánylégzsák dobott be még évekkel ezelőtt hibakódot, az átvezető kábelt kicserélték azóta is jó. Normális sráctól vettem, második tulaja volt az autónak, hét évig használta, valószínűleg ő is légzsák nélkül. Aztán, most ki mondja meg, hogy ki a felelős ezért? Egy bíró kimondja, hogy az első tulaj, a kereskedő, -aki eladta a második tulajnak-, a második tulaj vagy esetleg ezeknek a szerelője? Szerintem erről nem kell többet írnom.
A visszavitelt vagy bármiféle kárigényt pedig tipikus magyar szokásnak tartom. Természetesen ez függ attól, hogy miről van szó. Például 20 évesen eladom az autót, minden működik, majd négy hónap múlva megkeres a vevő, hogy ez és az, és ezt nekem ki kell fizetni, mert én őt átvertem. Én magánszemélyként úgy gondolom és több kereskedő elmondása is ezt támasztja alá, hogy szegényedő országunkban nagyon sokan vesznek párszázezres autót, az eladótól pedig olyan teljesítést várnak, mintha újat vettek volna, vagy, ha nem, akkor úgy áll hozzá, hogy majd úgy is visszaviszi. Roncsautó parkot tart fenn ez az ország, nekem is öreg autóm van, de ügyelek az állapotára. Mit akarnak a vevők koszos félmillióért? Ez csak nekünk napról napra élő magyaroknak nagy pénz, normális helyeken 5 nap alatt keresnek ennyit az alkalmazottak. (Zárójelben jegyezném meg, hogy Kínában bizonyos tartományokban a 15 évnél idősebb autókat kivonják a forgalomból. Új autókkal járnak az emberek.)
A börtönös felvetésedet nem is értem, a fentiekből kiderül, hogy nekem ilyen dolgok miatt nem kell tartani, 24 órán belül már működő lufi került az autóba. Mi abban a bűncselekmény, hogy kiveszem az ellenállást direktbe beforrasztom a lufit (mert a paraszt levágta a csatlakozókat), hibakódot dob, erre kiforrasztom a lufit és visszaforrasztom az ellenállást, azért, hogy ki tudjam törölni a hibakódot és én egyedül működő kormánylufival el tudjak menni a légzsákért, amit másnap már be is szereltem? Ugyan kérem...
Loptak el tőlünk autót, 12 éves franciát, jó autó volt, a kopóak olcsók voltak, azokon kívül nem kellett rá költeni, nem úgy, mint a VW-re. Nem volt jó érzés meglátni, hogy nincs ott az utcán ahol hagytam, koránál fogva szerintem nem kérdés, hogy szétbontották, de ebből nem az következik, hogy minden bontós lopott autók alkatrészeit árulja.

Előzmény: ctvi (33656)