mckmester Creative Commons License 2017.09.29 0 0 49712

"Másrészt még sosem volt 18-20MP felbontású gépem és nem tudom megmondani, hogy ilyen felbontás esetén egy 4x zoom-os géppel croppolással el tudom-e érni ugyanazt a zoomolást a minőséget megtartva."

 

Többnyire nem. Ahhoz olyan objektív kell, amit szerintem csak a Leica kompaktokba építenek be, de lehet abba sem.

 

"De őszintén szólva jobban örülnék, ha a fényképezéskor már olyan lenne a képkivágás, mint amit szeretnék, és nem utólag kellene kivagdosni."

 

Helyes.

Mondom, hogy inkább spórolj egy TZ100 -ra, minthogy anyagi okok miatt ilyen kompromisszumokat kelljen kötni. 

Saját példámat tudom hozni. Én is régen leszoktam az ilyesmiről, mert a fotózás nem létszükséglet, a hobbimat meg csak olyan eszközzel tudom igazán élvezni, amit szeretek is és nem kell azon agyalni, hogy "mi lett volna ha...". 

 

 

A használt x20 -at azért mertem (halkan) javasolni, mert bőven befér a keretbe és a 7x zoomon kívül mindenben előrelépés a Minoltához képest. Na jó a fogása nem olyan, de cserébe befér egy nagyobb zsebbe is. Nekem az ekv. ~ 28 - 112 mm beleférne a kompromisszumba, de ebben ezek szerint különbözünk. 

 

Egyébként a döntéshez érdemes a kedvenc (megtartott?) képeidből fókusztáv statisztikát készíteni. Az ExifTool vagy az ExposurePlot jó erre. Ez utóbbi grafikus eszköz, talán azzal könnyebb.

Akkor kiderül, hogy a képek hány százaléka készült olyan zoommal, amit mondjuk a Fuji már nem tud. Meglepődnék, ha 10% fölött lenne ez, de inkább 5% körüli értéket valószínűsítek. Persze nem vagyok jós :-), nem ismerhetem a fotózási szokásaidat. Mondjuk ha videózol is, akkor az úgy macerásabb.

Ennek fényében kell értékelni, hogy mire van ténylegesen szükséged. Én pl. emiatt gondolkodom erősen azon, hogy lecserélem az túrás/utazó objektívemet egy kisebb átfogású, de jobb képminőséget adó darabra.

A múltkor valakinek kijelentettem, hogy hiányozna a 18-135 tele vége. Aztán ellenőriztem a dolgot és rájöttem, hogy nem annyira van az úgy, mint gondoltam. Nagyon nem.

Előzmény: zsuri (49707)