Nagyon Várbarát Creative Commons License 2017.09.27 0 0 58290

Nekem az tűnt fel, hogy ennek az itáliai várnak a fecskefarkos oromzatai mennyire hasonlítanak a moszkvai Kreml pártázatához.

 

             

 

Ezt találtam a moszkvai várral kapcsolatban:

 

A 15. század végére Moszkva lett az egységesülő orosz állam központja, melyet uralkodói – Konstantinápoly 1453. évi eleste után – Bizánc és Róma örökösének tekintettek. A Kreml nagyszabású átalakításához III. Iván nagyfejedelem (1462-1505) neves itáliai építőmestereket hívott udvarába, köztük volt Aristotele Fioravanti, (aki előzőleg Mátyás király palotaépítkezésein dolgozott), Pietro Antonio Solari (Solari 1493-ban bekövetkezett halála után Alvisio da Carezzanót hívta meg az építkezés továbbfolytatására a cár) és Marco Ruffo. Irányításukkal épült ki a híres Katedrális tér a három székesegyházzal, a harangtoronnyal és a Granovitaja-palotával. Az olasz építőmesterek irányításával jelentősen megerősítették a védműveket: a korábbinál magasabb és erősebb falakat, védőbástyákat alakítottak ki és téglaburkolattal látták el azokat.

 

A 17. században épült többek között Nyikon pátriárka palotatemploma és a Potyesnij-palota, ahol a cári család számára rendeztek mulatságokat és színielőadásokat. A védőbástyákat dekoratív sátortetőkkel látták el, a falak eredetileg négyszögletes "fogazatát" az ún. moszkvai vagy nariskini barokk stílus jegyében, "fecskefarkúra" alakították át, így láthatók ma is.

 

Azt tudjuk a régi krónikákból, hogy az orosz cárok sok nyugat-európai építőmestert hívtak be, hogy a központosított állami munkálatokban részt vegyenek. A nyugati stílusirányzatok hatottak az orosz építészetre is.

 

Előzmény: Lobonc79 (58283)