BZoltan Creative Commons License 2017.09.26 0 0 62487

A legtöbb narancsbor színe a narancssárga felé hajlik, illeve annak valamilyen árnyalata. 

De fajtafüggő, hogy a héjban mennyi antócián és más színagyagok vannak. A szürkebarát például közhelyesen tud rozé bort adni már rövidebb áztatással is. De a tramininek is tud pinkes árnyalata lenni.

Viszont a legtöbb fehér szőlő az ilyen extrám hosszú macerációval tényleg borostyános, narancsszínű bort ad.

A "színhibás vörösbor” tréfás elnevezés onnan jöhet, hogy egy színanyagban szegény vörösbor némi kénnel is ilyen borostyános, kastélyos színűre szőkíthető ki.

De mondom, a szakmában a többség narancsbornak a héjon erjesztett fehér szőlőből készült bort hívja.

Előzmény: ronin s8 (62483)