windproof Creative Commons License 2017.09.24 0 0 163748

"Senki nem csalódna, ha kiderülne, hogy az inox side by side Samsung hűtőben
lévő keringető csöveket ugyanaz a cég gyártaná, mint ahonnan a Lehel vásárol
a legfapadosabb"


Mikor az előző kommentet írtam pont ezen töprengem.


Rengetegszer hallottam már valamire, hogy "ezt vedd, ez ugyanaz, mint a piacvezető, csak nem olyan ismert márkanév, így olcsóbb". Az esetek 99%-ban ez csalódás. Hiába másolták le az utolsó csavarig, ha gyengébb az ötvözet, amiből készült, rosszabb minőségűek az elektronikai komponensek, vagy egyszerűen egy-két apróságot kihagytak, amitől a piacvezető az ami, ők meg csak egy (akár silány) másolat. 

Vajon mennyire helytálló ez az óráknál. A szerkezetek kategorizálására igaz, de például a mai megmunkálási technológiák mellett egy Certina DS tok tényleg gyengébb minőségű lesz, mint egy Breitling? A zafír üveg, a és a többi komponens ugyanez, talán még kevesebb különbséggel (gondolom én). 

 

A fapad vs full extrás Golf példát addig látom helytállónak, amíg arról beszélgetünk, hogy van e minőségi szíja, zafír üvege, értékelhető vízállósága, etc. Nem is kételkedem, hogy egy olcsó kategóriás Seiko5/Orient miért tud olcsóbb lenni, se zafír, se jó szíj, se semmi, olyan, mint egy fapados golf. De egy Certina, egy Tissot, egy Steinhart már mindennel rendelkezik, amivel a TAG, ott már megvan a "légkondi, a szervó kormány, etc", az már nem fapad

 

 
"Az egyiknél olyan dizájn, ami a márkanévvel együtt hamisítás tárgya,
a másikat még a hamisítók is le*, mert nincs benne zseton."

Igen, ez az egyetlen igazi különbség. De ennek semmi köze a műszaki tartalomhoz.

Ez arról szól, hogy a TAG évekig villogott népszerű sportok környékén, tolta a pénzt az autó és motorversenyzésre, hogy gyerekként a TV képernyőjén állandóan az ő logójukat lássam, az Omega vagyonokat fizet azért, hogy James Bond 2x3 másodpercben ránézzen az órájukra filmenként. 

 

Ez így marketing, és igen, ettől kívánatosabb egy Omega, mint egy Certina (nem tudom ők szponzorálnak e bármi olyat, amitől ismertek lehetnének), sőt, tovább megyek, én is szívesebben villantanék a karomon egy felső kategóriás svájcit, mint egy belépő kategóriást, egyszerűen azért, mert senki nem tudja magát teljesen kivonni a jól felépített marketing gépezet hatása alól (mondjuk a Seikom látványa is csak óramániásból váltott ki elismerő szavakat, így erről lemaradtam :)

Előzmény: Wreck Diver (163747)