BZoltan Creative Commons License 2017.09.21 0 0 62437

Ezt azért írtam ide :) Mert a magyar bor világában eddig eltöltött úgy 16 év során ez az egyetlen dolog amire nem számítottam és ez az ami a mai napig meg tud döbbenteni.

A természettudományok, matematika és a mérnök/informatika világában és a családomban, baráti körömben ez a jelenség ismeretlen.

Ezt én betudom annak, hogy a magyar bor világában elképesztően sokféle irányból érkező, nagyon változatos hátterű emberek vannak. Itt nincsen semmilyen társadalmi vagy iskolai szűrő.

 

Ezt fogalmaztam meg óvatos udvariassággal úgy, hogy "csak látszat, hogy egy nyelvet beszélünk".

Érdekes, hogy éppen szőlészetbe és borászatba vágó outsider ismerősök szoktak megkérdezni, hogy mik is a taposóaknák ebben a bizniszben. Mindenkinek, aki képes et felfogni azt szoktam mondani, hogy szokjon hozzá a gondolathoz, hogy nagyon más nyelvű emberekkel fog kommunikálni mint megszokta. Olyan emberekkel fog egy asztalhoz kerülni akikkel utoljára az óvodában ült egy  asztalánál. A legtöbb embernek tényleg nem tűnik fel (nekem is megrökönyödést okozott és okoz ma is napi szinten) az, hogy az óvodától kezdve egyre inkább a hasonszőrüek, hasonló képességűek, hasonló érdeklődésűek közössége felé terel minket a környezetünk, családunk. Na, ezt a szegmentálást keverjük össze amikor szőlőt és pincét veszünk.

 

Nekem a boros közéletben részt venni ennek a gyakorlása... és hát, vak az aki nem látja milyen szarul csinálom :) Én egyszerűen nem találom meg az ilyen Jocókkal a közös nyelvet. Néha veled sem... arra azt szoktam magamban mondani, hogy veled nem a nyelvünk más, csak a dialektusunk :) De amiatt is sokmindent félre lehet érteni.

Előzmény: Hepci (62436)