Fölmerül időnként két kérdés a fórumon, ami engem is nagyon érdekel. Mégpedig a; az erjedés idején fellépő tömegcsökkenés hogyan viszonyul a kihozatalhoz, b; a vízzáras üstnél a vízzáron keresztül mennyi a veszteség. Előrebocsájtom, hogy egy 10g-os felbontású kézi poggyászmérleggel mértem, azért nem vagyok meggyőződve a pontosságáról.
Két főzést végeztem. Először kierjedten 10,6kg körtecefrét főztem le, ami az erjedés alatt 0.47kg-ot vesztett tömegben. Az alszeszből számított alkohol kihozatal (tiszta szeszre vetítve) 0.44 liter lett. Ha összeadom a cefremoslék és az alszesz tömegét, akkot kb. 0.77kg hiányzik.
Másodszor 19.6kg almacefrét főztem aminek az erjedés alatt 1.12kg volt a tömegvesztesége. Valaki írta, hogy eredetileg a vízzáras főzőnél is használtak csirízt tömítésként, ezt kipróbáltam. Az alszesz alkoholtartalma tiszta alkoholra vetítve 1.13 liter, a kiinduló mennyiséghez képest az alszesz és a cefremoslék összesen 0.25kg-mal volt kevesebb, mint a kiinduló tömeg - ez azért közel van a hibahatárhoz.
Vagyis a vízzáron át kb. 7-8% folyadék távozott el, és kb. az alkohol veszteség is 5-10% között lehet a tömített verzióhoz képest.
A kihozatal a tömített esetben is kb. 20-25%-kal kevesebb, mint a tömegveszteségből elméletileg számítható kihozatal. Ennek több oka lehet, egyrészt nem csak alkohol keletkezik, és nem csak széndioxid távozik az erjedés során. Másrészt a hűtő nem tudja 100%-ban lecsapni a gőzből az alkoholt, a hűtőn át is távozik alkohol. Kérdés, hogy mennyi. Ha a tömített esetben valódinak fogadjuk el a 0.20-0.25kg-os tömegveszteséget (hangsúlyozom, hibahatárhoz közeli), akkor ez viszont kb. megfelelne az elméleti alkoholmennyiséghez kapott hiánynak, vagyis a hűtő veszteségére utalna. Ez utóbbinak viszont az mond ellen, hogy finomításnál messze nem szoktak ilyen veszteségeim lenni az alszesz alkoholtartalmához képest.