barkócza Creative Commons License 2017.09.18 0 0 141866

Ha bor tekintetében vetjük össze az Irsai Olivért a cserszegi fűszeressel, akkor az Irsai az illatosabb, de ízben sokkal kevesebbet hoz. Ezért könnyed, "beetető" bort szoktak belőle csinálni, már hogy a fiatalokat ezzel lehet "rendes" borra rászoktatni a VBK helyett. A cserszegi ezzel szemben lényegesen többet ad ízben, sokkal tartalmasabb bor készíthető belőle, mint az Irsaiból. Egyébként a lengyeleket és a szlovákokat (osztrákokat, oroszokat) kivéve, új magyar nemesítésű szőlőfajtát elég nehéz külföldre eladni. Ez alól a cserszegi az egyetlen kivétel, amiből, igaz, csak nyomokban, Olaszországban előfordulnak friss telepítések, úgyhogy a nem tradicionális, magyar fehér szőlőfajták közül a cserszegit tartják a legígéretesebbnek. Jól főzve valószínűleg ízben sokkal tartalmasabb pálinkát ad, mint az Irsai. A cserszegi előnye még, hogy jobban bírja a fagyot, és rothadásra sem érzékeny.

 

Egyébként a cseheknek is van egy illatos, viszonylag újonnan keresztezett fajtájuk, a Pálava (piros tramini x rizlingszilváni). Lehet, hogy nálunk is érdemes lenne vele kísérletezni.

 

Személy szerint engem a sárfehér érdekelne a legjobban (ami nem keverendő össze az izsáki arany sárfehérrel).

Előzmény: raczno (141865)