Törölt nick Creative Commons License 2017.09.17 0 0 12572

Sziasztok!

 

Meg tudja nekem​​​ ​mondani ​​egy hozzáértő, hogy nagy tömésnél az alábbiak közül melyik amalgám a legideálisabb? A kúszás és a méretváltozás tekintetében a ​Lojic+ értékei a legjobbak, de azt már nem tudom, hogy általában az egykomponensű (spherical), vagy a kevert komponensű (spherical and lathe cut) jobb-e. Azt sem tudom, hogy vajon az a rosszabb, ha zsugorodik egy tömés, és emiatt alászuvasodik és érzékeny lesz, vagy az, ha a tágulás miatt eltörik a tömés vagy a fog - mondjuk a t​erjeszkedés a pulpa felé is történik, ami megint csak érzékenységhez vezethet.

 

A ’​Permite’ tartalmaz cinket, amiről olvastam, hogy megakadályozza a zsugorodást, védi a többi összetevőt az oxidációtól, és elősegíti a könnyebb megmunkálhatóságot, viszont pont a cink miatt, ha nedvesség éri​ a tömést behelyezés közben, akkor később tágulhat – tudom, hogy ezt megfelelő izolálással meg lehet akadályozni, de fogalmam sincs, hogy ez a nedvességre való érzékenység csak addig tart-e, amíg a tömés elkészül, vagy egészen addig, amíg meg nem köt, mert akkor már lehetetlenség megakadályozni, hogy nyál érje, és félő, hogy ez a fog töréséhez is vezethet​, azonkívül tömés közben is van pára a szájban, úgyhogy egy kicsit tartok a cinktől.

 

Nem tudom, hogy nagy tömésnél elég-e a normál bedolgozási idejű, de mivel az 5 adagos csak normál verzióban kapható (ami 3 db egy adagosnak felel meg), ezért nagy tömésnél a lassúból nem szabadna kettőnél többet összekeverni az 1 spill-esből. Nyilván az egy adagos a legolcsóbb, de félek, hogy ha túl nagy tömést kell készíteni, akkor pl. 3 db-ból elkészítve nagyon szoros lenne az idő, ha mondjuk a Lojic+ 3 perces kondenzációs idejét nézem, mert 1-2 percen belül a bekeveréstől számítva bele kell tenni a fogba, hogy ne legyenek később problémák. Vagy vegyek inkább 2 adagosat?

(Amúgy a GS-80 valamiért sokkal olcsóbb a másik két, egy árban lévőnél.)​

 

Szeretném, ha nem ajánlanátok ​az amalgám ​helyett kompozitot és inlayt, mert a nagy őrlőkbe mindenképpen​ ​ezt készülök tetetni.

 

​Ezek lennének tehát:

 

http://www.sdi.com.au/WP-ENGINE/wp-content/uploads/brochure/brochures_EN/Permite_Bro_EN.pdf


http://www.sdi.com.au/WP-ENGINE/wp-content/uploads/brochure/brochures_EN/Lojic+_Bro_EN.pdf

http://www.sdi.com.au/WP-ENGINE/wp-content/uploads/brochure/brochures_EN/GS-80_Bro_EN.pdf


A három egyben is megvan​​, bár nem annyira részletesen:​

 

http://www.sdi.com.au/WP-ENGINE/wp-content/uploads/brochure/brochures_EN/Amalgam_Multi_Bro_EN.pdf