Flacika Creative Commons License 2017.09.14 0 0 3195

Nos, megvolt az idei Budavári Borfesztivál. Eredetileg úgy terveztük, hogy két nap is kimegyünk, de végül csak egy lett belőle. Így picikét rövidebb lesz a beszámoló és a borsor is, valamint kicsit túltengenek a fehérek. Másik, hogy valahogy most vagy én „nem voltam formában”, vagy valami más is közrejátszott, de időnként meglehetősen bizonytalan voltam (vagy mégsem? :) ).

 

Taschner Irsai Olivér 2017 (újbor!) – 3,5 pont. Valahogy nem az igazi, kevésbé intenzív.

Garamvári Irsai Olivér 2016 – 5 pont, ahogyan az tőle illik (bár ezt korábban egy alkalommal nem így tapasztaltam), teljesen rendben volt.

Katona Borház Flört 2016 (Irsai Olivér-Sárgamuskotály) – 3,5-4 pont. Kicsit kevésbé jellegzetes, mint kellene lennie. Valahogy nem igazán érvényesülnek benne a két fajta erényei.

Várszegi Pince Sárgamuskotály-Irsai Olivér 2016 – 4,5 pont. Izgalmasabb, mint a Katona, főleg a sárgamuskotály dominál benne.

Bezerics Cserszegi Fűszeres 2016 – 4,5 pont. Tavaly csak 4-et adtam neki, pedig most nem volt elég hideg a bor...

Taschner Cserszegi Fűszeres 2016 – 5 pont. Úgy látszik, a Cserszegit jobban sikerül eltalálniuk, mint az Irsait. Jellegzetes, kellemes, jól iható bor.

Katona Semillon gyöngyöző bor 2016 – 4,5 pont. Kellemes, friss (bár a feleségemnek nem ízlett...).

Bezerics Pátria 2015 – 5 pont. A Pátria az Olaszrizling és a Piros Tramini keresztezése (Bakonyi Károlytól, akinek a Cserszegi Fűszerest is köszönhetjük). Zöldes, citrusos illat, ízben a rizling felé hajlik. Tetszett.

Váli Pincészet Vince bora (Zeusz-Sárgamuskotály-Hárslevelű) – 4,5 pont. A Hárslevelűt nem szeretem, a másik kettőt igen. Szerencsére nem a hárs dominált, rendben volt.

Paulus (a móri Molnár Borház névváltás alatt áll) Móri prémium Zenit 2016 – 6,5 pont. Friss, gyümölcsös, citrusos illat, telt korty, zamatos! Mindenképpen a legjobb Zenitek közé való, amit eddig ittam. Érdekes, hogy a honlapjukon a prémium bor nincs fent, csak a sima...

 

A végén elkövettem azt a hibát, hogy ugyanazt a két Cabernet Franc és Sauvignon cuvée-t ittam, mint tavaly (Bujdosó Katamarán és Katona CS-CF). Most valahogy nem volt akkra különbség köztük számomra, mint akkor, mindkettőt 6-6,5 pont körülire értékeltem. Illatban szinte azonosak voltak, ízben elsőre a Katona valamivel gyümölcsösebb volt.

Végül Bujdosóéktól a Farkastanya Cabernet Franc jött, 6,5-7 ponttal. Illata intenzív, jellegzetes. Ízben kicsit markánsabb, mint a másik két vörös – persze, hiszen nincs benne a CS, ami kicsit „legömbölyítené”, simítaná.