portugéza Creative Commons License 2017.09.10 -2 2 34563

Korábban említettem itt, szüleim a Velika Plazanál nyaralnak. Hazaérkeztek szerencsésen két hét Montenegró után. A szállásuk az Adriatic Apartment volt, nagyon elégedettek voltak.

 

Booking.com: link1

Saját honlap: link2

 

Az ajtajuktól pár méterre volt a szálláshoz tartozó Ardi Pizzéria és étterem. Nagyon jó ár-érték arány, ízletes ételek, bőséges adagok. A legtöbbször itt ebédeltek kora délután, ez a napi egy rendes étkezés teljesen elég volt. Az Ardiban kb. 11,50 euró volt két személyre a főétkezés körettel, salátával, 1-1 nem alkoholos innivalóval. A parttól távolabbi éttermekben ugyanez (+ leves) min. 17 euró vagy több volt, így lehorgonyoztak a szállás étterménél. A pizzán kívül van pl. pljeskavica, csevap, gulas (ami itt kb. pörköltet jelent). Kis étterem nagy forgalommal, a pizzájukra rengetegen "rájárnak", egy ember folyamatosan csak azt süti a kemencénél. A reggelit főleg otthonról hozott anyagból oldották meg. Nem főzőcskéztek a konyhában, max. teát készítettek. A bőséges ebéd után vacsorára elegendő volt a helyben vásárolt gyümölcs (szőlő, szilva, őszibarack, stb.).

 

A szálláson napközben a takarítónő a külső részeket is többször takarította, a vendégek által felhordott homok miatt is, és a szállás előtti utcát is. Az étteremben minden vendég után lemosták tisztítószerrel az asztalt. Saját parkoló tartozott a szálláshoz. A szállásadó nagyon szívélyes volt, ahogy errefelé lenni szokott. Albán lehet a neve alapján, az email címe alapján az a sejtésem, hogy Svájcban lehetett vendégmunkás. Érkezéskor ásványvíz várta őket a hűtőben, és persze tálcán kínálva bor, raki(ja). Az érkezés kalandos volt: Ulcinjban eltévedtek, a szállásadó ismerőse segített nekik, kismotorra pattant és felvezette őket a 3 km-re lévő szállásra, ahol már kint várta őket a tulaj és két pincér, segítettek cipekedni. A navigációs rendszerben nem szerepel az utca, bár van neve, nem "brez broje". Más magyar vendégek is jártak így, ők Ulcinjban taxist fogadtak, hogy vezesse el őket az apartmanhoz. Odafelé a szüleimet 3x vezette meg a navigációs rendszer Szarajevó és Ulcinj között, hiába figyelmeztettem őket előre. 

 

A szállás környékén annyi negatívum volt, hogy a Milena csatorna mentén a partmenti növényzet elhanyagolt, persze ez már közterület. Magyar fejjel gondolkodva szép kis sétányt lehetne ott kialakítani.

 

A Velika Plaza (Nagy strand) szálláshoz közelebbi végén tiszta volt a part. Mégsem oda jártak strandolni, mert az ottani nyugágyakat kényelmetlennek tartották. A törzshelyük a magyar szomszédok tanácsa után a Copacabana Beach lett, pontosan 8 km-re a strand kezdetétől. Főleg strandoltak (mindenképpen homokos strandot akartak), pihentek "öregesen", némi kirándulással. Visszafelé körbejárták a Kotori-öblöt.

 

A helyi autós közlekedéstől féltettem őket, de nem volt vészes. Amivel sűrűn találkoztak, hogy a főútra szemtelenül kihajtottak az orruk előtt az elsőbbség megadása nélkül, de ehhez hozzászoktak.

 

A második naptól már nem működött a telefonjuk, csak SMS-t tudtak fogadni Montenegróban, majd visszafelé Horvátországban már megjavult. Nem tudom, magával a készülékkel volt-e gond vagy a Vodafone-nal (nekem soha nem volt ilyen problémám).

 

Oda- és visszafelé a tranzitszállásuk Szarajevó belvárosában volt, parkolóval az udvaron, kifogástalan volt. Reggeli az utcában lévő étteremben. Booking.com: link3.