Afrikaans8 Creative Commons License 2017.09.06 0 0 2571

864-ben Borisz-Mihály kagán Német Lajossal Dowina várába szorította Rasztiszlávot, mint a Fuldai Évkönyvek regélik. A morva fejedelem végül felesküdött Lajos hűségére ... Ál-Zakariás (555): "Észak e vidékén is van öt hívő nemzet [Örményország, Grúzia, a kaukázusi Albánia, Sīsaǧān és Abkházia]; püspökeik száma huszonnégy. Katholikoszuk a nagy Dowīn-ban, a perzsák Arméniájának városában lakik. Grīġōr volt katholikoszuk neve, igaz és nevezetes ember."

Valóban Dévénnyel azonos-e Dowina? Dövény (Diviny, Devény) falunk pl. van Borsodban is, talán délen is meg lehet keresni, ha még van nyoma ... Amúgy is Borisz-Mihály könnyebben felvonult ide, mint Dévény alá.

 

Bóna István: "858-ban Német Lajos fiát, Karlmannt, az Oriens új prefektusát küldte Rasztiszlav ellen. A morva fejedelem és előkelői (optimates) kénytelenek voltak színleg meghódolni. Rasztiszlav azonban rövidesen kihasználta Karlmann lázadását (861–863), amikor is a Karoling Pannoniát első ízben megtámadó magyar szövetségesei segítségével ismét lerázta a frank uralmat (862). Rasztiszlav ekkor jutott el politikai hatalma csúcsára, 863-ban érintkezésbe lépett III. Mihály bizánci császárral, s püspököket kért tőle az önálló morva egyház megteremtésére. Erre azonban már nem került sor. A Karlmann felett diadalmaskodó, a morvák ellen bolgár szövetségeseivel együtt fellépő Német Lajos előtt Rasztiszlav ismét térdre kényszerült (Dowina / Dévény, 864), hűségesküjét meg kellett újítania. Hatalmának megosztására Nyitra hercegéül küldték haza Regensburgban nevelt unokaöccsét, Szvatoplukot – frank nevén Zventibaldot. A béke eredményeként engedélyeznie kellett a bajor–frank egyház további működését, ami röviddel megérkezésük után nehéz helyzetbe hozta a bizánciaktól a morvákhoz küldött görög testvéreket, Konstantint és Metódot. A bizánci és magyar beavatkozás lehetőségének ellensúlyozására tartós katonai és érdekszövetség jött létre a frankok és bolgárok között, mindenkor két irányból fenyegetve a morvákat. 869-ben Rasztiszlav az újból az Oriens prefektusi székébe helyezett Karlmann, valamint két pannoniai gróf, Kocel és Gundachar támogatásával ismét szembefordult Német Lajossal, ezúttal azonban végleg belebukott kísérletébe. Német Lajos nyitrai embere, Szvatopluk, a frank király segítségével és a közben ismét apja hűségére tért Karlmann-nal együtt Moráviára támadt, elfogatta Rasztiszlavot, és kiszolgáltatta a birodalomnak (870. május)."

Előzmény: Afrikaans8 (96)