Napokban szólt a haver,hogy az egyik 120-130kg körüli sertésnek eltört a lába,gyorsba le kéne vágni-feldolgozni.Nos 2db! kést vittem magammal meg a bárdomat+egy acélt,többi cucc,gázpalack,perzselő,üst,töltő stb.volt a háznál.A Babetta hátsó kosarába belefért minden cuccom!Mivel gyakorlatilag mozgásképtelen volta malac,így a kábító sem kellett.
A késekről:a két kedvencem,egy KDS 18cm pengehosszal,valaha bontó volt de már elég keskenyre kopott a pengéje ahhoz,hogy simán használom szúrásra is,a másik egy 10cm-es pengehosszal rendelkező mezei Bahco kés csontozásra+kisebb feladatokra,mindkettőt szó szerint borotva élesre lehet élezni:) Mivel itthon megvan hozzá a vizes köszörűm,acél+porcelán,így az élezést is magam szoktam elvégezni.Hajnal 3-kor kezdtünk,délelőtt 10-11-re el volt felejtve minden.
Szóval én még mindig azt az elvet vallom hogy a fenének kell 10-20db kés,elég 2-3,de azok legyenek JÓK!Úgyse használ az ember nagyon többfélét,mint egy kisebbet meg egy nagyobbat és kész!Legalábbis én így vagyok vele:))
Ja és ez a két késem anno nem került 2500ft-omba. A Bahcót egy kertészeti boltba vettem 1800ft-ért,a KDS-t meg az ócskapiacon kemény 500ft-ért,mert az eladónak fogalma sem volt róla hogy milyen kést is árul:))
Szóval persze lehet nézegetni+megvenni az 5-6-7ezer forintos Dicket,Victorinoxot,Swibo-t,meg a fene tudja mit,de állítom hogy én ugyanazt a munkát ugyanúgy elvégzem az én filléres felszerelésemmel is,mint más az 50-60ezres "egy vágóhídnak is elég"felszerelésével!
Persze ezzel nem azt akarom mondani hogy mindenki ilyen minimalista módon dolgozzon,ez szigorúan ÉN vagyok,aki így csinálja:)))
Üdv.