pmate955 Creative Commons License 2017.08.31 0 0 1883

Szia,

sok sikert neked, de ha Pest környéki vagy, akkor elég addig járni a kútra, amíg nem sikerül. Bár a csütörtök még mindig egy elég béna időpont szerintem, de itt sajnos mindenkinek kőből van a feje, és a belevésett dolgokon nehéz változtatni. A fiataloknak meg a rádiót érdemes mutogatni, meg a kusózást, mert az az izgalom, én pl évekig elvoltam a megfigyeléssel, szedegettem az állomásokat, QSL-eztem. Akit mélyebben érdekel, az meg majd szembesül a tananyaggal, de sok próbálkozásból nem lehetetlen, csak sajnálja az ember azt a pl nekem 8000 forintot utazással meg mindennel, arról nem is beszélve, hogy csütörtökön esélytelen elszabadulni az egyetemről. Idén is az összes gyakorlatom aznap van, szóval talán jövőre. Mert rá vagyok kényszerítve, hogy HAREC-et akarjak, hacsak nem akarok 7 megán megöregedni az olaszokkal. Ezért jobb az angol licensz, mert minden sávba belekóstolhatsz, és 10W digin pl már nem annyira rossz.

Anno én is PMR-eztem, de ott azért minőségileg nem az a forgalmazás megy. Bár abban tényleg lehet kísérletezni, meg vadászgatni, de a lehetőségek korlátozottak, inkább talán a CB, igaz az nekem kimaradt (fiatal vagyok HI) meg a terjedés olyan magas frekvencián eléggé gyászos, még 21 megán se tudok DX-elni rendesen az utóbbi időben. 

Pár szóban a magyar rendszer hiányossága: kevés sáv, rossz követelményrendszer. Remélem majd 10 év múlva nevetve olvassuk vissza ezeket a sorokat, de az itteni bürokráciát ismerve... :D 

De legalább aki Angliába megy, és még beengedik, annak könnyen lesz engedélye. :)

Még egyszer sok sikert neked! Hallgatózz a sávokban is! Én mikor megvettem a 817-et még tervben sem volt az adóengedély, azért is vettem QRP-t mert kicsi, úgyse adok vele, és már csak a sok állomás, fülelgetés is örömet okozott. Persze fikáztak is mindig az amatőrök, hogy "jaaj az csak vétel", de vétel nélkül QSO sincs. ;) Mai napig szeretek SWL lapokat kapni. Egyik este pl USA-ból kaptam egy megfigyelői lapot, az azért jó érzés volt. 

73!

Előzmény: njjana (1881)