hadsz Creative Commons License 2017.08.30 0 1 19808

Folytatva az ukrán út beszámolóját:

 

Kijevben a Dnyeper folyó nyugati partja felett magasodó dombon levő emlékmű és haditechnikai múzeumokból álló komplexum rengeteg látnivalót kínál. Hatalmas terek, tágas promenádok, gondozott parkok, füves területek, és szinte bármerre nézünk, a Nagy Honvédő Háború dicsőségét hirdető szobrok, emlékművek. A területet az óriási, a talapzattal együtt 102 méter magas Rogyina Maty (Haza Anyácska) szobra uralja. Az alkotás 1981-ben készült el, a talapzatában kétszintes múzeum kapott helyet. (Balról a második fotón egy T-10M nehéz harckocsi látható)

   

  

   

Állítólag a szobor kardját az eredeti tervekhez képest kissé megkurtították (azért így is maradt 16 méteres), mert nem nyúlhatott magasabbra, mint a közeli Pecserszkaja Lavra monostor harangtornyának tetején a kereszt.

 

A 91 méter magasan, a pajzs mögött kialakított mini kilátóból nagyszerű panoráma nyílik a városra!

 

 

A hős szovjet városok sorfala és a központi tér közepén elhelyezett harckocsik (T-64, T-62, T-64). Bár évek óta ott vannak már, mostani festésükkel elég egyértelműen utalnak a jelenlegi orosz - ukrán konfliktusra.

   

   

A térre vezető sétány monumentális beton emlékmű alatt vezet keresztül, melynek falain domborművek, szobrok emlékeztetnek a Nagy Honvédő Háború katonáira, harcolóira. Felette a Dicsőség Lángjának hatalmas kelyhe található. A lángot évente egy alkalommal, május 9-én lobbantják fel, moszkvai idő szerint ekkor ért véget a II. világháború az európai hadszíntéren.

   

   

Folytatás következik.