Törölt nick Creative Commons License 2017.08.30 0 0 1832

No ez a tipikus példája annak, amikor valaki a genetikai kutatások eredményeire hivatkozva hülyeségeket állít vagy legalábbis erősen ferdít.

 

Az R1a ugyanis nem köthető egyértelműen sem a szlávokhoz, sem a baltiakhoz, bár közöttük valóban magas a gyakorisága.

 

Az R1a az ősi germánok között is jelen volt, ma is jelen van mind a skandinávok, mind az északnémetek között, ráadásul egyes régiókban elég jelentős, pl. Közép-Norvégiában, ahol a balti és a szláv hatás szinte teljesen kizárható.

 

Ez a 35% R1a, amit a cikk ír, nem olyan magas, hogy némi kelet-európai keveredéssel ne lehetne megmagyarázni, főleg, hogy a skandináviai régiókból érkezőknél eleve lehetett olyan 20-30%-os arány ebből a haplocsoportból.

 

Véleményem szerint tehát marha erős túlzás a gótok és a vandálok szláv genetikai eredetéről írni, főleg annak tükrében, hogy abban a korban a kutatások szerint a szlávok ősei még jóval keletebbre éltek, nem a mai Lengyelország területén.

 

A genetika tükrében is simán elképzelhető ezeknek a népeknek a skandináviai eredete, nyilván azzal a kiegészítéssel, hogy a kelet-európai síkságokra érkezve a helyi népességgel keveredtek, ami visszahatott a genetikai jellemzőikre is.

 

Azt meg végképp nem értem, hogy Szardínia modern kori népességének mi köze is van a keleti germánok genetikájához, de lehet, hogy én vagyok a gyönge...

 

 

Előzmény: Mateo97 (1829)