Soká Creative Commons License 2017.08.26 0 0 49592

"Emberek, akik a leghatározottabban állítják, hogy egy 12-15Mp-s vázon mennyire összehasonlíthatatlanul  jobb képet ad ez vagy az az objektív, mint a kitobi. De összehasonlító fénykép párokat soha egyikük sem tesz fel. Holott a jó rajzú objektívek előnyei kifejezetten csak a csúcskategóriás vázakon jönnek ki."

 

Nekem nagyon furcsa, hogy ilyesmit állítasz. Nem lehet ugyan a kitobikról teljesen általánosítva beszélni, mert van közöttük különbség, de ha csak a józan üzletpolitikából indulsz ki, melyik gyártónak érdeke olyan kitobjektívet árulni (olcsón) amelynél a drága objektívjei nem tudnak jobbat produkálni?

Semmi logika nincs abban amit mondasz, ha igazad lenne, akkor gyakorlatilag csak és kizárólag sznobizmusból vennének drágább objektíveket az emberek.

Azon meg csodálkozom, hogy 12-15Mp-es vázakról beszélsz mert ahogy látom, a nicked 2011-es, viszont már 2008-ban 15Mp-esek voltak a belépő kategóriájú dslr-ek.

Én pedig tetézem, amit mondasz: 2005-ben vettem az első dslr-emet, ami 8Mp-es volt. Azon is gyönyörűen látszott a rajzolatbeli különbség a kitobi és mondjuk az 50mm, f1,8 vagy a 70-200-as tele között. Persze, hogy mit nevezünk összehasonlíthatatlanul jobbnak, az már más kérdés, minden bizonnyal túlzás az "összehasonlíthatatlan" jelző. Ha meg nem láttál összehasonlító fénykép párokat, akkor nem elég régen olvasod a topikokat. Szinte biztos vagyok benne, hogy például a Canon 350D topikban én is tettem fel ilyen képeket. Később nem nagyon, mert a 350D volt az első és utolsó váz, amit kitobival együtt vettem meg. És itt persze hozzá kell tennem azt is, hogy a kitobik is fejlődtek, valószínűleg sokat. Erre jó példa lehet ez a d5300-zal készült kép, amit most lusta vagyok leellenőrizni, de azt írtam, amikor először linkeltem, hogy "váz+obi 250-e alatt van", szóval nem valami prémium obival készülhetett és ez tényleg megállja a helyét.

https://photographylife.com/wp-content/uploads/2013/10/Nikon-D5300-Image-Sample-2.jpg

Én azt mondom, hogy ha egy bő derékképen meg lehet számlálni a szemöldök szálait, az már igen jó eredmény.

Ha ebből indulunk ki, akkor persze én is azt mondom, hogy például ez a kitobi megéri a pénzét és feladja a leckét a drágábbaknak.

Előzmény: exhighand (49591)