"Amikre én gondolni tudok, az a kő v a fém, a kőbe vésett írások, jelek élettartama akár ezerszerese is lehet a papírra v fára jegyzett, vésett hagyatékoknak."
Ha lett is volna ilyen, amiről jelenleg nincs tudomásunk, ki tudta volna elolvasni? Ismeretlen nyelv lett volna nekik. És hogy számolták volna ki a 9000 évet?
Sztem az egyetlen dolog, amire az egyiptomiak ki tudhattak számolni 9000 évet, az a Szfinx lehetett. Ismerték a precessziót, ezért rájöttek, hogy a Szfinx olyan i.e. 10000 körül a saját csillagképére nézett. Göbekli Tepe alapján simán elképzelhetőnek tartom, hogy a Szfinx tényleg akkortájt épült.
"Biztos? :) Ami i.e. 3-4 ezer évvel v korábban történt az európai és a földközi-tengeri, ill. kisázsiai és észak-afrikai területeken, arról csak nagyon halvány sejtéseink lehetnek."
DNS vizsgálatokkal kimutatták, hogy kaukázusi nép, valamikor i.e. 7000 körül települtek Krétára. Akkoriban volt egy nagy kelet->nyugat irányú betelepedési hullám, oda és Európába is.
Ezt követően úgy tűnik a krétaiak 5000 éven keresztül háborítatlanul fejlődtek a szigetükön.
"A tiwanakui kőlegók bár egyes pontokon emlékeztethetnek egyiptomi hatásra, az egy egészen más technológia, más stílus, annyira egyedülálló az egész világon"
Szerintem az a legvalószínűbb, hogy az egyiptomiak továbbadták a tudásukat a helyieknek és azok saját ízlésük alapján építették meg, esetleg helyben fejlődött tovább a technológia. Vagy miben látod egészen másnak a technológiát?