Törölt nick Creative Commons License 2017.08.24 -1 1 78126

Megint csupa ökörség.. :(

 

Aki tudja, hogy egy szerelési munka mitől "szép" és szakszerű, nem "az a sok drót meg kütyü" szinvonalon áll, tehát valamennyire kompetens, az a vállalási árakat is ismeri, a piaci és a norma szerinti értékeket is.

Vagy legalábbis 3mp alatt utánna tud nézni. Érvéghüvely mint a "magas árat"(?) igazoló userkábitás..?...köszönjük emese

 

Minden mozog, a ház,a padló, egésznap rezeg, rezonál az egész világ, az épület. Ha elmegy egy nagy autó vagy égzengés van, ezt mindenki érzi (ne adj isten kisebb földrengés)...de a rezonancia mindig jelen van.

Az összes taknyált kilazult, megégett, széthullott kötés ilyenre (is) vezethető vissza, ez az egyik összetevő.

Lehet, hogy nem holnapra törik el az összes ér, de akkor is van és lehet szerepe és jeletősége a szakszerűen kivitelezett törésgátlásnak, akár egy ilyen egyszerű, hétköznapi kötés esetében is.

 

Villamos szakmában mindig évtizedekre, évszázadra dolgozunk, a tartósság kulcskérdés. Nagyatyáink sem gondolták ,hogy az akkori "kátrányos kanócon" próbálunk mi majd itt 2020 körül kilowattos cumót, villanybojlert, klimát, nagyporszívót, villanysütőt, negyedkilowattos számítógépeket, lapostévéket üzemeltetni, erre tessék, körül lehet nézni, az ország 80-85%ában mi a helyzet.

 

Minden értelmesebb csavaros kötésben volt régen is rugós lemezke vagy rugós alátét, illetve magának a csavarnak is van bizonyos fokú rugalmas nyúlása. Ez ugyan minimális, de a megfuttatott vezetéknek nem az a lényege, hogy egy forraszanyag hurkát tömünk a csavar alá, maguk az erek, az elemi rézszálak elég kemények és rugalmasak, a közte lévő minimális forraszanyag elvileg csak a szálak szétcsúszásos "lapulását", akadályozza meg, tehát szemben az alumínium fezetékkel ez a fajta "elfolyás" minimális (leginkábbis nem létező) probléma.

 

Sokkal nagyobb gond az előző pontban emlegetett hiba, az összefogott elemi szálak rugalmassága draszikusan lecsökken a forraszanyagtól, a befuttatott hajlított szem, amit régen használtunk, szinte mindig a tövénél, közvetlenül a szigetelésnél törik el.

 

Az erősáramnak(?!) a kérdésköre itt nem játszik sehogyan, egy 24 voltos vezérlésnél ugyanezek a mechanikai problémák lépnek fel, sőt ipari környezetben egy ilyen törpefeszültségű rendszerben nem egyszer nagyobb áramok folynak, mint mondjuk a falon lévő 230V-os világítási főelosztóban.

 

Az érvéghüvely és a rugós rögzítőelem mindezt professzionális módon oldja meg, nincs szerepe a szerencsének, a kézügyességnek a rutinnak, mindenféle vajákolásnak..ha az előírás szerint csinálják, tudni fogja mindazt a mechanikai és elektromos paramétert, amit a technológiai eleve garantál.

Nem az lesz a kérdés, józsi bácsi milyen forraszanyaggal, milyen bőségesen ,hogyan futtattata be a mennyire tiszta és oxid mentes vezetéket, mennyire sodorta meg, stb,stb.

 

Csupaszol, hüvelyez, beköt. Egyszerű, gyors, rutinszerű mozdulatok, az eredmény pedig nagyipari, szabványos minőség. Ezért egy nagyobb profi szerelési munkánál már inkább olcsóbb(!), mint az egyéb taknyázások, esetleges jellegű tákolások, később felmerülő garanciális kérdések, leállások, hibakeresések.

 

 

 

 

 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (78118)