Törölt nick Creative Commons License 2017.08.22 0 0 1921

Tudjátok honnan jön ez az egész holografikus univerzum marhaság?

 

A jelenlegi tudomány nem érti, hogy mi az az információ. Olyan fél évszázada megőrültek, amikor elkezdték azt hinni, hogy az információ egy fizikailag létező valami, ami bele van kódolva a világba. Azóta duplán látják a világot, és újabban már lassan mindenki duplán látja.

 

Pedig információ, mint olyan, nem is létezik. Az információ mindig az absztrakt gondolkodás terméke, veszünk valamit és egy absztrakciót készítünk róla. Például veszünk egy DNS molekulát, és azt mondhatjuk, hogy az ember elkészítése van kódolva benne. Vagy az Eiffel-toronytól vett távolság van kódolva benne, hiszen azt is meg tudom mérni vele. Ahogy jól esik, az első értelmezés célszerűbb, de szó szerint véve egyik sem igaz, mert nincs benne semmi sem "kódolva".

 

Az emberek 98%-a itt rácsap az asztalra, hogy hát a számítógépeknél is van szoftver meg hardver, a szoftver az információ, különben nem tudnád most ezeket írni. Csakhogy ez pont nem igaz, a szoftver az általában néhány elektron, a hardver része, nincs semmi ilyen kettősség.

 

Érdekes módon soha senki semmilyen tudományos kísérletben nem látott még "információt". Úgy próbálják a tudósok bizonyítani az információ, mint extra dolog, hatását, hogy pl. egy részecskéről szerzett adatok felhasználásával, tehát "az információ segítségével" az a részecske az elvileg minimálisnál kisebb energiával tud mozogni, tehát információval extra energiát nyernek.

 

Eddig oké, csakhogy ennek a kísérletnek az elvégzéséhez egy kísérleti berendezést is működtetni kell, amihez pl. áram kell, ami számtalan másik részecske energiáját is befolyásolja, nyilván ellentétes mértékben. Ezt a részletet nagyvonalúan elfelejtik, figyelmen kívül hagyják.

 

Aztán ebből jött az, hogy "információ van kódolva a fekete lyuk eseményhorizontján" meg egyéb döbbenetes marhaságok, innen meg az, hogy akkor az univerzum is 2D felület lehet amiben kódolva vannak a dolgok.

 

Igaz erre sincs semmi bizonyíték, de ha sok tudós látja érdekes ötletnek, akkor miért is ne.

 

Ha pedig kódolva van, akkor lehet, hogy szimulálva is van. A szimulált univerzumhoz kell egy szimuláló univerzum is, ami persze rengeteg nagyságrenddel valószínűtlenebb, mint hogy az univerzum csak úgy ott van, de hát az embereknek kell egy "tudományosan megmagyarázható Teremtő".

 

Az univerzumot, mint minden mást,  el lehet képzelni 2D-s dolognak aminek 3D-s a kivetítése, de ez nem jelenti azt, hogy az is. De az embereknek kell egy "szimuláló hosszú fehér szakállas bácsi" :)