van_Persil
2017.08.22
|
|
0 0
62307
|
22 mustfok fölött már nehéz egy ütemben spontán erjesztéssel szárazra erjeszteni a bort, ahhoz már ajánlott a fajélesztö. Újra beindítani egy már leállt erjedést meg már-már a lehetetlen kategória, vagy alapos szaktudás kell hozzá.
Ökölszabályként elmondhatjuk, hogy 19 fokos mustból lesz 12 alkoholfok. Nem írtad, hogy mennyi volt a mustod cukorfoka, de ha egy 25 fokos mustot csontszárazra ki tudsz erjeszteni, az 16,5 alkoholfok körül lesz. A kérdés csak az, hogy ki fogja azt a bort meginni? Az ilyen magas cukortartalmú boroknál célszerübb valamennyi cukrot megfogni, pláne, ha az aszúszemek miatt a savtartalom is magasabb. Így a magas savat ellensúlyozza a cukor, ezzel harmonikusabbá téve a bort. Ha meg kizárólag száraz bort akarsz inni, akkor figyelj arra, milyen alapanyagot veszel, ne csak az árát nézd! Néha a túl jó is rossz... |
Előzmény: juhosttt (62305)
|
|