portugéza Creative Commons License 2017.08.19 0 2 34241

Pár éve voltam Ulcinjban, nem mostanában. A városi, Kis strand (Mala Plaza) viszonylag kicsi és főszezonban nagyon zsúfolt. Ráadásul a most augusztus elején kijött mikrobiológiai vízminőség mérések alapján nem javasolják fürdésre (ez jelenleg az egyetlen ilyen strand az országban a vizsgáltak közül, tavaly azt hiszem nem volt ilyen gond sehol).  

 

A várostól arrébb, délre kezdődik a Nagy strand (Velika Plaza) 12 km hosszan. Vannak fizetős, éppen ezért jól karbantartott részei. Aki a homokos partot keresi, itt tobzódhat és válogathat kedvére. A víz lassan mélyülő. (Nemsokára indulnak oda a szüleim, remélem minden rendben lesz, én még nem voltam Ulcinjnál délebbre.) Kék zászlós strandok is vannak errefelé. A homokot felkavarja a nyílt vízi hullámzás, ezért koszosnak tűnhet.

 

Ulcinjban a városi stranddal párhuzamosan van egy sétány, emlékeim szerint ott nagy korzózás folyik esténként, bárok is vannak. Látnivalók közül adott a vár, a városi strandtól, ill. a parti sétánytól, el lehet odáig sétálni. Arra nem emlékszem, hogy magában a várban milyen a közvilágítás. Nem biztos, hogy esténként úgy lehet ott korzózni, mint Kotorban vagy Budvában az óvárosban, sok lépcsőre emlékszem és néhány lakatlan épületre. Azon kívül a városban rémlik még elszórtan egy-egy mecset, az óratorony, ilyesmi.

 

Ulcinj térsége kevésbé fejlett, mint mondjuk a Kotori-öböl, ez tény. Sajátosság az itt nyaraló sok koszovói és külföldről hazalátogató albán. Mondhatjuk rá, hogy kicsit "balkáni", valakinek ez bejön, a hangulat, a békés káosz. Keleties, de nem annyira kifinomult, mint Szarajevó.

Előzmény: Vivien2017 (34235)