Brado Creative Commons License 2017.08.19 0 0 77901

Sziasztok!

 

Egy megerősítést szeretnék kérni tapasztalt villanyszerelőktől.

 

Van egy H tarifás villanyóránk (egyfázisú  - hőszivattyú megy róla ), illetve egy "napi" villanyóránk (3x16A), ami napelemmel öszekötött, azaz HMKE. Mivel úgy néz ki, hogy lesz túltermelésünk a normál villanyórán, az a célom, hogy egy forgókapcsolóval a hőszivattyút a nyári időszakban átkacsoljam a normál villanyórára. A H tarifa amúgy nyáron normál áron számol, csak épp ezt nem lehet a napelemes villanyóra termelésével szemben elszámolni. Azaz egy ilyen kapcsolóval villanyóraforrást választanék ki a hőszivattyú számára időszakosan.

Kérdéseim:

- elég csak a fázist átkapcsolnom, a nullát nem kell átkapcsolnom, mert az közös a villanyórákon belül? Ez minden ismeretem szerint igy van, de nem látok a villanyóra belsejébe.  Vagy biztonsági okokból érdemes azt is kapcsolni? 

- a normál 3 fázisú villanyóránál az egyik fázis fázisazonos a H tarifás óra fázisával? Ennek kevésbé van jelentősége, mert nem azonnali átkapcsolás történik megszakítás nélkül, csak érdekel. Feltételezem, hogy a normál villanyóra fázisai és a H tarifa fázisa között méregetek feszültségkülönbséget, gyorsan meglesz.

 

A dolog még elméleti elgondolás alatt van - lehet hogy meg se valósítom a dolgot - de szeretném alaposan körbejárni, megérteni, letisztázni az elgondolásomat.

 

Köszönöm!