BLAtti Creative Commons License 2017.08.16 0 0 4888

Csak azért cstoltam be a képet, hogy lásd, amiről beszélek. Ha árhullám sorozat van, akkor, ahogy itt is látszik 200-300 cm között az utóbbi néhány hétben 3. alkalommal jár a víz. 

Most hétvégén például fél méterrel lejebb megy a víz, mint múlt héten, amikor egy bemutató mosás miatt voltam kint.

Tehát, ha tudjuk az adott napi vízállást és tudjuk hol volt a max, akkor azt a partra vetítve megkapjuk a többször is szérelt területet.

 

Ezt amikor kint vagyunk valószínűleg jól látható vöröses fekete szín fogja jelezni, de ha nem, akkor is meg kell kaparni a fövenyt, mert lehet, hogy fedőrétegként fél-egy centi meddő rajta van.

 

Ha sarokcsík húzáskor egy márványos mintázat, illetve durvább sóder felett látjuk a vörösebb réteget az csaknem 100%-ig egy jó hely, el lehet kezdeni a mosást.

Persze érdemes mintázni 1-1 liternyi fövenyt különböző pontokról.

 

Dolgozom egy nagyon szimpla mintázótálon ABS műanyagból fogom maratni, kb. 50 cm-es és a világbajnok aranymosó táljára hasonlít. A különbség a koncentrikus marások magasságában van.

Kiszámoltam, hogy egy körülbelül 20 cm átmérőjű körre halmozott fövenykúp ad ki 1 liternyit. Ez szépen áztatva, magába omlik és a nehéz szemcsék a kavicsokkal együtt nagyon gyorsan lemoshatóak.

A teljesen sima felület nem vált be, bár jól dolgozott. Égettem ki falemezt is, azon is szépen látszódtak a szemek, de most picit tudományosabb szemszögből is vizsgáltam a feladatot.

Sűrűn 2,5 cm-es körökben, mindössze 0,5 mm marási mélységgel kerülnek a tálra a körök. Ez a műanyag tál egy nagyon gyors mintázási lehetőséget biztosít a Dunán. (is)

 

Felesleges nagyobb marási mélység, mert az aranyszemcséink nem nagyobbak, valamint a felületre érkező szemek úgyis letapadnak. Az a cél, hogy mielőbb elérjék az aranyszemek a tál alját.

A folyamatos, határozott lassabb körző mozdulatok a meddő eltávolítását, a gyorsabb koncentráló körzések a koncentrálást segítik elő majd.

 

Remélem egy-két héten belül elkészül és meg tudom mutatni nektek.

Ha esetleg valakinek van CNC portálmarója, az simán el tudja készíteni magának akár keményebb fából, vagy műanyag lemezből.

Mivel picik a marási mélységek, az egész tál nem kell több legyen néhány mm vastagságúnál, tehát az alaplemez lehet 4-es-5-ös is.

 

Ez a technika a lábtörlősből alakult ki nálam. Annak végülis egy nagyon szimpla verziója. 

Bizonyosan van egy olyan konkáv ív is, amivel ezek a gátacskák elhagyhatóak, tehát egy olyan enyhén felfelé ívelő (nem mélytányér szerűen felfelé) nagyobb átmérőjű tál, amelynek a használata, illetve a kiképzése még egyszerűbbnek néz ki, viszont nekem ez most egyszerűbb kivitel szempontjából és olcsóbb is.

 

Jó sokat írtam. :)

Előzmény: dez1 (4882)