teerted Creative Commons License 2017.08.13 0 1 60123

Az igazságot én sem tudom, de sokat tanultam az elmúlt öt évben.

 

Amikor átmentem az OOI-be, egy célzott kezelést kezdtek egyedi méltányossági alapon. Ez azt jelentette, hogy kéthavonta cétéztek, mert a gyógyszert csak addig adják, amíg használ, azaz nincs progresszió. Először volt egy mellkasi CT, ami ezt követően minden második alkalommal hasi és kismedencei CT-vel egészítettek ki. A nyakamat nem nézték, pedig a kiindulási alapon, egy PET-CT felvételen, ott is szép számmal voltak áttétes nyirokcsomók. Az orvosnak hiába szóltam, ő nem tartotta fontosnak, ezért az adminisztrátorával írattam rá a beutalóra a nyakamat is. :)

 

Múltak a hónapok, a leletek minden esetben SD, azaz változatlan állapotot jeleztek. Az egésznek az volt a szépséghibája, hogy az egyes leletezésnél a két hónappal  korábbi vizsgálatot vették alapul, így csupán 5-10% körüli méretnövekedést találtak, ami még nem számít progressziónak. Másfél év után is ez volt a helyzet, azonban ekkor egy IGAZI radiológus leletezett, aki minden egyes áttétes nyirokcsomónál leírta az aktuális és a két hónappal korábbi méretet. Amikor ezt összevetettem a kiindulási állapottal, akkor kiderült, hogy az akkor 8 mm rövidebb átmérőjű nyirokcsomó már 21 mm-es lett. Előrelépni így is csak akkor tudtam, amikor egy teljesen új nyirokcsomó jelent meg a nyálmirigy alatt, és a nagysága miatt már szemmel is látható volt. Na, ekkor jött az a mintavétel, amiről az előbb már írtam.

 

Most már hamarabb észreveszem a hibát, és ezt szó szerint kell érteni. Most háromhavonta van CT. A beutalót az adminisztrátor írja, a saját ötletei alapján. Ez azt jelenti hogy az orvos az ambuláns lapon csak jelzik, hogy CT-re kell mennem, de azt hogy milyenre, már nem részletezi. A következő CT-m 24-én lesz. Megkaptam a beutalót, amelyen természetesen nem szerepelt a nyakam, jóllehet éppen a nyakamon volt az az új áttétes nyirokcsomó, amely miatt leállították a korábbi kezelést, és az immunterápiára váltottak.

Előzmény: mkornélia (60118)