ronkovik Creative Commons License 2017.08.04 0 1 1891

Nos az én véleményem az, hogy hétvégi házba, vagy olyan helyre ahol télen hetekig nem fűt senki, oda nem igazán ajánlott a vízteres kandalló.

Ellenérvek:

- fagyveszély, szétfagyhatnak a csövek, maga a kandalló, elég ha éppen csak jég képződik, és mondjuk begyújtanak, kész a katasztrófa. Kivédeni 3 féle képp lehet

1, minden alkalommal leüríted a teljes rendszert, amikor elhagyjátok a házat, padlófűtésnél ez szinte kivitelezhetetlen, majd minden alkalommal újra fel kell tölteni, ez egyrészt macera, másrészt hamar korrodálódni fognak a vas alkatrészek, jelentős vízkőlerakódás lesz a rendszerben.

2, valamilyen + fűtésről kell gondoskodni (gáz vagy elektromos) ezzel fagymentesen lehet tartani az egész kecót, hátrány, hogy pénzbe kerül a fenntartása, illetve, ha valamiért leold a kismegszakító, megint csak hetekig nincs fűtés.

3, fagyálló folyadékkal feltölteni a rendszert, hosszútávon talán ez a leg költségkímélőbb. Bár a használati víz hálózatát akkor is le kell üríteni mindíg.

 

- a gyors felfűtés esélytelen főleg padlófűtésnél, radiátorokkal esetleg menne. Igencsak nagy teljesítményű kandalló kellene ahhoz, hogy a padlót feltudd fűteni, a gépészeti része se lenne egyszerű kellene 1 esbe vtc szelep a kandallóhoz, hogy meglegyen a kellően magas visszatérő hőmérséklet ( 60 c0) a padlófűtés viszont nem szereti a 40 c0-nál melegebb vizet ide kell egy esbe vta szelep, a két kör közé muszáj lesz betenni egy puffert, egyrészt, hogy megfelelően tudjon működni a kandalló és a padlófűtéskör, illetve az esetleges "megfutást" le tudja kezelni, ha elég nagy a pufi akkor még kényelmi funkciója is lehet ( ha nem ég a tűz pl éjszaka, akkor is van fűtés) puffer méretére azt szokták mondani 1000 liter alatt nem puffer a puffer, ehhez viszont egy olyan kandalló kell ami vízoldalra lead legalább 15-20 kw-ot ... Tágulási tartály, biztonsági szelepek, vezérlés, szivattyúk szerelvények stb. Ennek az egésznek az összköltsége simán 1 milla fölött lenne.

 

Szerintem el kellene gondolkodni egy hagyományos légfűtétes kandalló beépítésén, jóminőségű, jól szabályozható legyen, megfelelő légtechnikai csővel minden helységbe el lehet vezetni a meleg levegőt, egy kandalló ventilátorral és kis levegőzsalukkal ez is szabályozható lenne. 

Ennek előnye, hogy gyorsan felfűt, nem fagyhat el, áram nélkül is működik, egyszerű, olcsóbb mint a vízteres rendszer

Hátránya: nem tudsz használati melegvizet előállítani vele ( igazából megoldható, de elég macerás) nem lesz meleg a padló, csak addig fűt amíg ég a tűz a kandallóban, a légtechnikai csöveken keresztül hallani lehet, hogy "mi zajlik" egy másik helységben ;)

 

Előzmény: jkalo (1883)