Tini Creative Commons License 1998.11.28 0 0 49
Demszky gödörben

"Azért csípi a kormány szemét az Erzsébet téri színházépítés, mert a beruházásban résztvevő szakemberek nem az ő brancsához tartoznak" - fogalmazott Schiffer János főpolgármester-helyettes a Nemzeti Színház temetése és az Elment a metró címmel meghirdetett tiltakozó megmozduláson a Deák téren, mintegy 80-90 fős "tömeg" előtt. - A kabinet nap mint nap megleckézteti a polgárokat, de legfőképp Budapestet, a "bűnös várost". Ennek a politikának az az üzenete, hogy a hatalmon lévők mindent megtehetnek, az emberek pedig féljenek tőlük. Tudomásul kellene venni, hogy a kormányzat arra kapta mandátumát, hogy felvirágoztassa Magyarországot. Meg kell fékezni az az emberi butaságot és a rosszindulatot! - mondta, majd felszólította a jelenlévőket, hogy ne féljenek. Véleménye szerint a Nemzetivel és a 4-es metróval kapcsolatos kormánydöntések következtében csorba esett a demokrácián is. 1990-ben ugyanis a demokráciáról szavazott az ország, s reményei szerint 2002-ben is arról fog.
Bánó András egykori televíziós személyiség, aki szintén felszólalt a tüntetésen, elmondta, hogy fogadjuk meg Eörsi István tanácsát: ne tűrjük a tűrhetetlent.
Demszky Gábor főpolgármester hangsúlyozta, hogy a főváros vezetése folytatni akarja a metróberuházást. Feltette a kérdést: hogyan várja el a kormány polgáraitól, hogy tartsa be a szerződéseiben vállaltakat, ha ezt ő sem teszi meg? Ezért perelte be a főváros az államot. Szerinte minden budapesti polgár biztosította őt, hogy kell a 4-es metró. A küzdelmet mindaddig folytatják, ameddig nem születik megegyezés a beruházás folytatásáról. Végül közölte: eddig 70 ezer metrót támogató aláírás gyűlt össze.
A megmozduláson a főpolgármestert támogató művészek is felléptek: Farkasházy Tivadar, Éles István humoristák, Jordán Tamás színművész, valamint Gerendás Péter zenész.
P. G.