Igazad van, miután leírtam, nekem is leesett, hogy mennyire valószínűtlen hogy nyugat felől érkeztek volna, maximum arra távozhattak, vagy az se. Ugyanakkor úgy látom csak egyenlítői szelekben és tengeráramlatokban gondolkodsz, de azok más magasságokon megfordulnak.
Kereskedelmi tevékenységről nem írtam, mind a minósziak, mind az egyiptomiak elsődlegesen kitermelni mentek. Nyilván emellett kereskedhettek is az őslakosokkal, talán főleg aranyért.
"Kizárni bármiféle alternatívát nem igazán lehet. A fő kérdés, hogy van e „egy viszonylag részletes emlék”? Nincs sem részletes, sem kevésbé részletes emlék, csak egyszerűen egy nagyon RÉGI EMLÉK van, amit egy folyton változó, formálód történetként örökítettek át a régiek."
Nem értem, mit akarsz mondani. Elképzelni bármit el lehet, de az írásbeliség előtti időkben 2000-3000 év távlatából a legnagyobb történésekből is maximum néhány homályos szó maradt fent, ha voltak valamennyire folytonos kultúrák, hogy azokat megőrizzék. Viszont 9000 évig tartó kultúra tudtommal soha, sehol nem volt, és ha lett is volna, és abból az első 6000 év még jóval homályosabb időkben telt volna le, szerintem mindent egybevetve a fennmaradó szavak száma valahol a 0-1 környékén található.
Ehhez képest Atlantisz legendája igen specifikus, részletes valami. Egyesek szerint ez inkább fordítási hiba lehetett, a 9000 év alatt az egyiptomiak inkább 9000 holdciklust, hónapot érthettek, Szolón előtt kb. 750 évvel, i.e. 1350 körül, ami nagyjából egybeesik Minósz végső pusztulásával.