Vajnai Attila Creative Commons License 1998.11.20 0 0 23
A jövő választása?

A ma estére kialakult helyzet két esélyes. Torgyán bőszen hadakozik a média ellen, Orbán humorosan, de nem védte meg Bonnban Torgyánt, és hazatérése után kíván nyilatkozni az ügyben.

Szerintem két fő változat lehetséges sok alváltozattal.

1. A FIDESZ kihasználja Torgyán hibáját, "mi megpróbáltuk" felkiáltással januárban felmondja a koalíciót. Költségvetés van, az ország működik. Áprilisban vagy májusban választást lehet tartani. A FIDESZ "bátorságának" köszönhetően több szavazatra számíthat, mint legutóbb, hiszen az MSZP és SZDSZ még nem rendezte sorait. Ha nem is szerzik meg az abszolút többséget, esélyük lehet arra, hogy az SZDSZ-t bevonva más koalíciót alkossanak. Végső esetben még az MSZP-vel kötött nagykoalíció is jobb, mint a Torgyániáda.

2. A FIDESZ tartva a beismert hiba népszerűség csökkentő erejétől, az SZDSZ megerősödésétől, a baloldal együttes fellépésétől, elsimítja az ügyet, és megindul a lejtőn. A koalíció megcsontosodik, és a gazdasági válság nyomasztó hatása alatt egyre több hibát követ el. Torgyán, ha most nem rúgják fenékbe, köztársasági elnök lesz, mindenben Orbán fejére nő, segélyeket oszt, munkát ad, és irtja a bolsikat. Média-háború indul. Betiltanak, feljelentenek, kiszorítanak, csokor nyakkendőt öltenek és a Parlament ablakából integetnek. 2002-ben talán még annyi szavazatot sem kapnak, mint az MDF kapott 1994-ben, mert Orbán nem Antall és nem fog meghalni 2001-ben.

Mindenkinek előre szólok. Vásároljatok kazettákat videóba, magnóba! Készül már a szilveszteri kabaré. Ha betiltják, akkor még több kazettára lesz szükség.