kovacssandor Creative Commons License 2017.07.29 0 0 21

Friss, saját tapasztalatokat hozok, mert úgy látom ebből van kevesebb. Új ház építésébe fogtunk és már a tervezés megkezdésekor tudtuk, hogy vízlágyítót szeretnénk. Dorogon élünk, a víz keménységi foka 24-25. Ez a kemény víz kategóriának a közepe. Ami az előző lakásunkban tapasztalható volt mindenféle lágyítás nélkül: tusolókabint két-három hetente kellett takarítani és az elfogadható állapotot kb. 30-40 perc alatt lehetett elérni. A vízforralót, napi 2-3× használat mellett kéthetente kellett ecetezni, mert hamar megjelentek benne apró fehér szennyeződések az aljára lerakodó vízkő miatt. A mosógép belsejében is lerakódott rendesen (Calgonit ide vagy oda). Ezen felül, akiket érint a villanybojler használata (nálunk a szüleinket), ott is egy-két évente takarítani szükséges a készüléket.

 

Választásunk aztán a BWT Aqua Perla BIO 75-re esett. A házba bejövő víz egy HONEYWELL FK06-1/2AA nyomáscsökkentő vízszűrő után csatlakozik a vízlágyítóhoz. Utóbbi megléte a garancia feltétele, valamint az is, hogy a BWT által delegált szakember végezze el a beüzemelést. E közben kértem a majdani egy éves felülvizsgálatot is, amivel további egy év garanciát kapok rá. Egyszóval a gép mellett még számolni kell kb. 40-50 ezer további fix költséggel.

 

A szakember a rendszerbe előremenő víz keménységét 5-re állította be. Ez a lágy víz alsó határa, 4-től már a nagyon lágy kategóriába esne. Elmondása alapján tanácsa ellenére sokan kérik tőle a nullás érték beállítását. Megteszi, de az esetek nagy részében visszahívják, mert a víz állaga olajos lesz, nem komfortos érzés vele érintkezni. Én elfogadtam a javaslatát. Később a gázkazán szerelő, függetlenül a BWT szakemberétől aztán megnyugtatott, hogy jól döntöttünk, mert a nagyon lágy víz a kazán alumínium szerelvényeit tudja tönkretenni.  

 

Nos, így indultunk neki és már harmadik hete lakunk az új házban, de már látható különbségeket vélünk felfedezni. Főzésénél még nem tudok beszámolni semmiről, annyira nem vettük észre, hogy sokkal ízletesebb lenne a leves, bár még erre kevés alkalom volt. Mosógép dettó. A vízforraló! No igen, itt már jól látható, hogy nincs vízkő. Három hét után is csillogó az alja, a forralt víz tiszta. A fürdőszoba, tusolókabinnál viszont láthatóak foltok. Gyorsan megjegyezném, hogy a régi lakáshoz képest a takarítás után ez volt az elfogadható szint. Persze a szappan és tusfürdő is hagy nyomokat. A kézmosóknál azonban tényleg nincsenek foltok a szanitereken. Ami viszont régebben nem tudtam és aztán legjobban megdöbbentett: a bőrömet megvakarva nem látni semmit! Most nem értitek, mi ebben a nagy ügy, ezért elmagyarázom. Amikor régebben megvakartam az alkaromat, vagy a vádlimat, akkor a vakarás helyén vastagon fehér, elszáradt hámsejtek szakadtak fel a bőrömről. Nos három hét után ez elmúlt, miközben semmiféle testápolót nem használok.

 

A gépről pár szó. 2×25kg só ment bele a tartályába (2100Ft/zsák), a negyedik regeneráláson van túl, de még alig látszódik belőle kopás. Egy regenerálás után kb. 2,5 köbméter víz lágyítását tudja elvégezni. Öntanuló a programja, figyeli a napi vízfogyasztást, a hétvégéket kiemelten és a regenerálást éjjel elvégzi, ha már úgy számolja, hogy a következő napot már nem tudná kiszolgálni. A kijelzőn nyomon lehet követni az aktuális állást, mivel visszaszámolja a litereket.

 

Röviden ennyi, én azóta is javaslom mindenkinek, aki megengedheti magának szerezzen be egy vízlágyítót, amennyiben kemény vizet kap a szolgáltatójától. Ahhoz képest, hogy hosszútávon mennyit spórolhat az ember a vízkőoldós takarítószereken, testápolókon, előreláthatólag elkerülhető szervizeken, nem beszélve az idő megtakarításról egyáltalán nem drága. Sőt, vannak az enyémnél jóval olcsóbbak.