Törölt nick Creative Commons License 2017.07.24 0 0 1818

A Dánia történelmével foglalkozó Dandebat history oldal is azt írja a neolitikum fejezetnél, hogy a dániai neolitikum népessége teljesen más embertani megjelenésű volt, mint a korábbi mezolitikus Ertebölle-kultúra népessége.

 

Az Ertebölle-népeknél a férfiak átlagmagassága mindössze 165 cm volt, a nőké pedig mindössze 152 cm, a neolitikum kései korszakára a dániai férfinépesség átlagmagassága elérte a 172 cm-et, a nőké a 162 cm-et.

A puszta testmagasságnál azonban sokkal fontosabbak a koponyaformákból, a csontozat robosztusságából és a testalkatból levonható tanulságok.

 

A mezolitikus Ertebölle-emberek max. középtermetűek, ugyanakkor rendkívül robosztus, erős csontozatúak voltak, még a nők is. A koponya is vaskos, robosztus, az ősi Cro-Magnoid típusra emlékeztető, enyhén lejtős homlokkal, vaskos, széles állkapoccsal, erőteljes, nagy fogakkal, az állkapcson igen erős izomtapadási felszínekkel. Erős, kiálló szemöldökív.

 

A neolitikus lakosság magasabb és karcsúbb testfelépítésű volt, szinte minden vonásában finomabb felépítésű.

A koponya és az arc is gracilisebb, finomabb felépítésű, az állkapocs keskenyebb és finomabb felépítésű, ritkábbak az ősi Cro-Magnoid jellegzetességek. A szemöldökív gyengébb, nem kiálló.

 

Ugyanakkor a régebbi, mezolitikus típusok is kielemezhetőek a neolitikus leletek között, de ritkábbak és kevésbé tiszta formában.

 

Mindez arra utal, hogy a földművelő-állattartó életmóddal egy új népesség érkezett Közép-Európából az északnémet alföldeken át Dél-Skandináviába, de nem irtották ki vagy űzték el teljesen az ősibb mezolit népességet sem, mert azok nyomai kimutathatóak a mezolitikumban is. 

Előzmény: Törölt nick (1817)