Kenderessy Botond Creative Commons License 2017.07.17 0 1 67536

Izrael is antiszemita? – Jeruzsálem elzárná a Soros-szervezetek pénzcsapjait

 

Az izraeli parlament elé kerül az úgynevezett Soros-törvény, miután Jeruzsálem is meg kívánja akadályozni, hogy a milliárdos által támogatott szervezetek beavatkozzanak a belpolitikába és kárt okozzanak Izraelnek. “Ideje, hogy elzárjuk a pénzcsapot a kormány aláásásán munkálkodó baloldali szervezetek előtt, amelyek bemocskolják Izraelt és elvitatják az ország önvédelméhez való jogát. Meg kell akadályoznunk ezen szervezetek finanszírozását” – nyomatékosította Miki Zohar izraeli parlamenti képviselő, a Soros-törvény egyik benyújtója. Izrael szerint Soros György kritizálása legitim.

Miközben a hazai és nyugati sajtó a Soros György tevékenysége elleni fellépések miatt antiszemitizmussal vádolja a magyar kormányt, Izrael is véget kíván vetni a milliárdos áskálódásainak. A Haaretz cikke szerint Miki Zohar izraeli parlamenti képviselő a napokban benyújtja a „Soros-törvényt” a Knesszet elé. Az izraeli parlament elé kerülő jogszabály célja, hogy kinyilvánítsák, “minden olyan személy, amely Izrael-ellenes tevékenységet végző szervezeteket támogat, az nem támogathat semmilyen nonprofit szervezetet Izraelben”. Zohar képviselő szerint Soros György-, akit nem mellesleg Horn Gábor volt SZDSZ-es politikus az egyik legnagyobb magyarnak nevezett- számos szélsőbalos szervezettel tart fenn kapcsolatot. A Haaretz nevű izraeli lap szerint a törvényt ugyan a ma elő egyik legtoleránsabb „humanistáról” nevezték el, de nem csak az ő szervezeteit érinti.

„Ideje, hogy elzárjuk a pénzcsapot a kormány aláásásán munkálkodó baloldali szervezetek számára, amelyek bemocskolják Izraelt és elvitatják az ország önvédelméhez való jogát. Meg kell akadályoznunk ezen szervezetek finanszírozását és azt is, hogy kárt okozzanak az államnak” – nyilatkozta Zohar.

Emanuel Nashon, az izraeli külügyminisztérium szóvivője a múlt héten hasonlóan éles szavakkal illette Sorost és agitátor szervezeteit. A törvényrendelet miatt sok kritika érte a kormányt és faji megkülönböztetéssel vádolták a jelenleg regnáló hatalmat, ám Nashon szerint Izrael elítéli az antiszemitizmus mindenfajta kifejeződését világszerte, de Soros György kritizálása legitim. Ismert, a magyar civiltörvény miatt a világ liberális sajtója egyből megvonta ezt a legitimitást hazánk kormányától és szokás szerint fasiszta diktatúrának könyvelte el az Orbán-kormányt. A szóvivő leszögezte, Soros folyamatosan támadja a demokratikusan megválasztott izraeli kormányt, mivel „olyan szervezeteket finanszíroz, amelyek Izraelt rágalmazzák, valamint tagadják az állam önvédelméhez való jogát”.

A kérdés az, hogy a nyugati sajtó veszi-e a bátorságot ahhoz, hogy a Soros-törvény miatt antiszemitizmussal vádolja meg Izraelt.