kristonl Creative Commons License 2017.07.11 0 2 6592

Sziasztok!!

 

Mivel nem voltam "netközelben", ezért kissé megkésve írok ide (is).

Aki ismer tudja, mi iránt vagyok elkötelezett, mi érdekel.

 

kristonlaci

 

 

Tisztelt Hölgyek és Urak!

 

Sajnos több szempontból sem élünk a legideálisabb pontján az országnak, de ez nem jelenti, hogy ne gondolkodnánk a hogyan továbbról.  A miniszterelnök látogatása után pár ember továbbgondolta az általa felvázoltakat. Mi hiszünk abban, hogy Salgótarján turizmusának a fejlődése nem pontszerű, épített múzeumok irracionális fejlesztéseként kellene, hogy megtörténjen. 

 

Szerintünk:

1. Városunk  legnagyobb kincse a fekvése, környezete.

2. Salgótarján térségében kb. 200 km kisvasút épült ki 100 év alatt.

 

Az előbbiből minden rendelkezésünkre áll, az utóbbiból gyakorlatilag semmi.

Ez persze nem teljesen igaz.

 

 

A közvetlen környezetünket az elmúlt 150 évben az ipar és az ehhez tartozó logisztika jelentősen átalakította. Bányák, gyárak, vasútvonalak, alagutak és meddőhányók jöttek létre és alakultak ki, patakmedrek változtattak helyt, források törtek felszínre az ipari fejlesztések hatásai miatt.

 

Megmaradt 3 db. mozdony a közel 150-ből. Örüljünk! A legelső (vagy második):

link: http://www.kisvasut.hu/jarmulista/view_jarmu.php?kod=1330,0586&i=16279

is megvan.

Az kb. 50 alagútból is látható az első (vagy második):

https://www.geocaching.hu/caches.geo?id=1707

Bejártuk az összes vasútvonalat Mohorától Ceredig, Fülektől Galyáig.

Megannyi emlék mindenhol, ott is ahol az emberek nem gondolnák.

 

Szerintünk nincs más út, csak a környékünkkel való büszkélkedés. És az erre települő turisztikai valamint egészségturisztikai attrakciók.

Nem a Mi ötletünk, csak leporoltuk a fél évszázaddal valamint a fél évtizeddel előttünk járók elképzeléseit.

Szerintünk nincs más út!

 

Van köztünk kormánypárti szavazó és ellenzéki szimpatizáns, nyugdíjas tisztviselő és aktív vállalkozó, turisztikai szakember és fanatikus kisvasút barát  is. Érveink és érdekeink nem mindig találkoztak. Mégis letudtunk ülni megbeszélni az elképzeléseinket, elfogadni a mások érveit, esetleg ellenérveit is.

De a lényeg, szerintünk kell SALGÓTARJÁNI FOGASKEREKŰ!!

 

Ehhez szeretnénk a támogatásotokat kérni, akár itt akár a http://3100.hu/civilek-elesztgetik-a-salgobanyai-fogaskereku-ugyet/ akár a https://www.facebook.com/salgobanyaifogaskerekukisvasut/?fref=mentions

oldalakon!

Lehet, hogy bilibe ér majd a kezünk. Lehet, hogy megkapjuk, hogy bezzeg a felcsúti kisvasút   http://iho.hu/hir/uresen-ingazik-felcsuti-kisvasut-160513

de Mi erre http://www.origo.hu/utazas/hirek/20151124-elkeszult-magyarorszag-egyik-legvadregenyesebb-kisvasutja.html

ezt mondjuk.

 

Számunkra sok szempont szerint etalon a nagybörzsönyi visszaépítés (vonalvezetés, szintemelkedés,üzemeltetés nehézségei)!

Reméljük, Mi is örülhetünk hasonló projektnek egyszer! 

 

Esély van arra, hogy egy nagyobb szabású, országosan, sőt nemzetközi viszonylatban is jegyzett projekt valósuljon meg városunkban.

Ehhez egyelőre a támogatottság felmérése zajlik. Ha az adott lesz, akkor tényleg létrejöhet valami, ami egyszerre jelenti a múltat és a jövőt.

A sokat emlegetett turizmus, mint kitörési pont - mással aligha - ezzel fellendíthető volna. Salgó és környéke eleve attrakciók sorát tudja felvonultatni, a fogaskerekű vasút, amire (leszámítva a teljesen más körülmények között működő svábhegyit) Magyarországon nincs példa, pedig önmagában is rendkívüli. Amennyiben egyetértetek a gondolattal, ismeretségi körötökben terjesszétek.

Kezdeményezők:

 

Kéri István

Kriston László

Póczos Sándor

Szalai Zoltán

 

A felszedésről: