BZoltan
2017.07.07
|
|
0 0
61955
|
Sem fundamentalista sem sportszerűtlen nem vagyok. Ez egy fórum, ahova _BESZÉLGETNI_ járnak az emberek. Sajnálom, hogy valamiért neked a személyeskedés mindig fontosabb lesz egy idő után mint a beszélgetés témája :(
"Szakmailag pedig mindössze annyit vélelmezek... "
és teszed ezt nemcsak minden alap nélkül, hanem úgy, hogy konkrét termelőkkel és borokkal lehet már most is gond nélkül cáfolni a vélelmedet. Nem kell ehhez aranyszájnak lenni.
"a terroir mindenek feletti jelentőségének hangsúlyozása részlegesen marketingtúlzás."
Sem én sem más nem állítja, hogy a termőhelyi tipicitás jelentősége mindenek felett állna. Ugyanis teljes a szakma konszenzus, hogy mindenek feletti jelentősége a minőségnek van. A tipicitás csak ez után következik. Illetve kellene hogy következzen. Arról lehet esetleg vita, hogy az egyediséggel, ami lehet termelői tipicitás és az évjárathatás hogyan viszonyul a ternőhelyi tipicitás.
Azt pedig nem értem, hogy mi az a "részleges marketing túlzás".
Te, valamiért megkérdőjelezed a termőhelyi tipicitás létezését és érzékelhetőségét. Ez meglehetősen szokatlan,sőt furcsa álláspont. Érdekelne, hogy milyen konkrétumra (vagyis nem megérzésre vagy vélelmezésre) alapozod az állásontodat. Főleg annak tükrében, hogy a termőhelyi tipicitás konkértan évszázadok óta a prémium bortermelés alapja. Erre a tipicitiásra épült és alakult ki az összes eredetvédelmi rendszer. Egyetlen egy dolog van ami ezt a tipicitást gyengíti és halványítja az pedig az egyediséget maszkoló, a bort uniformizáló tömegtermelési technológiua.
Errről elképesztően sok könv, cikk született az elmúlt 30-40 évben. Lényegében ez a fő témája az újhullámos magyar bornak is aminek olyan nevek a zászlóvivői mint a Szentesi Józsi, Bott Judit, Karner Gábor és még sokan mások.
És a keretes szerkezet kedvéért még egyszer nagy tisztelettel megkérlek, hogy bírjál lemondani a személyeskedő beszólásokról. Semmi értelme elrontani a hangulatot. |
Előzmény: Hepci (61953)
|
|