Robo83 Creative Commons License 2017.06.23 0 0 788

Sziasztok! Lenne egy problémám, amire keresem a választ. Pár napja egy régóta lyukas frontfogam begyulladt, és 4 nap alatt egyre fájdalmasabb és nagyobb tályog alakult ki felette. Elmentem vele egy magánrendelőbe, ott gyökérkezelést és gyökércsúcs műtétet javasoltak, de csak később. Tehát a tályoghoz nem nyúltak, az ugyanúgy duzzadt maradt és fájt tovább. Aztán egy másik orvos ma kifúrta a kérdéses fogat, hogy nyitva legyen, és a genny távozhasson rajta keresztül (azt mondta, ez 1 hónapig lehet max. így, aztán mindenképp gyökérkezelés kell, de inkább minél előbb). Azóta beesteledett, és nem úgy vettem észre, hogy akár egy csepp gennyes valami is szivárgott volna a kifúrt lyukon. Ez ilyen lassú folyamat?

Elsőre arra számítottam, hogy felvágja az ínyt, azaz magát a tályogot, és úgy ereszti le a fertőzést, aztán, amikor kiderült, hogy fúrás lesz, akkor meg csodálkoztam, hogy nem ömlik belőle azonnal valami, hiszen vagy 4 cm nagyságú már az a gennyzacskó a fog felett. Mindenesetre a kezelés után felírt Dalacin C antibiotikumot, amit kiváltottam, de azt mondta, hogy akkor kezdjem szedni, ha nem javul.

Kérdés, érdemes volt kifúrni a fogat, később tud ürülni a genny magától rajta keresztül és csökkenni a nyomás, vagy kapásból a tályogot kellett volna felvágni?

A másik kérdés, a gyökércsúcsműtét mennyire fájdalmas? A szükségességével tisztában vagyok. Előre is köszönöm!