jalpar Creative Commons License 2017.06.21 0 0 19780

Jó kis objektív. A fókusztávolság is praktikusnak tűnik. Nekem 20mm-es Mikrotar-om van, annak kicsit rövid a fókusza, nem fog át nagyobb területet mint egy kis nagyítású Planachromat.

Érdekes, hogy ez a Bausch & Lomb sorozat (a neve alapján) Tessar rendszerű, a különböző Mikrotar-oknak viszont különböző a felépítése:

10mm, 15mm: 6 lencsés Planar

20mm: 5 lencsés Heliar

30mm, 45mm, 60mm: Triplet

90mm, 120mm, 165mm: 4 lencsés fordított Tessar.

A tripletektől kicsit tartanék.

"Mikrotarral ellentétben a rekesz "rendes" beosztású (f/4,5-től f/22-ig)."

Hogy ez jó, vagy rossz, azt nem tudom. A Mikrotar-on egy 1-10 skála van, szerintem ez a teljeshez képest vett relatív nyílás négyzetgyöke. A régi időkben ez praktikus lehetett, mert a leszűkített rekesszel való expozíciós időt egyszerűen úgy kapod, hogy a nyitott rekeszhez való időt beszorzod ezzel a számmal. Amióta fénymérő van a gépekben, tök mindegy mi van a skálán.

Megvilágítás: Az a tapasztalatom, hogy ilyen kis nagyításban az objektív apertúrájánál sokkal nagyobb szögből kell világítani, mert különben a túlzottan irányított fény miatt nagyon darabos lesz a kép. Emiatt a lupekondenzor nekem nem igazán jött be, ehelyett célszerű valami szórt fénnyel próbálkozni. Pl. valami olyannal, mint a sztereó mikroszkópok áteső fényű megvilágítója (l. még 16675. hsz.)

Az a bolha mibe van ágyazva?

Előzmény: novakl (19774)