Bertrand de Beaufourt Creative Commons License 2017.06.18 0 1 41314

Naszóval, egy ideje próbálkozom kovászossal is, ez most az. A kovász vagy 6 hetes, már elég erős, plusz rátaláltam én is a Szabó Malomra, nagyon durván jó a lisztjük. A módszer a következő:

 

1. Sütés előtti este 1 ek a kovászból + 60 gr fehér (bl55) + 60 gr tk + 100-110 ml víz összekevertetik, és egy műanyagdobozban a konyhapulton várja a reggelt. Ideális esetben finom gyümölcsös illata van, illetve 2-2.5x-re kelt. Ez az előtészta. Ha ecetes szagú (erősen), akkor nem jó, ki kell dobni a felét és megetetni.

2. Másnap reggel 550 gr Szabó BL80, 50 gr Szabó tk plusz 450 ml víz laza összekeverés után autolizál fél óráig

3. Az előtészta és 15-17gr só hozzáadása után tovább kell keverni, egyenletesre dolgozva.

4. 4x fél óránként hajtogatni kell

5. 2 órát áll a pulton

6. Deszkán meg kell formázni (hajtogatva), pihentetni fél órát, maj igény szerint újraformázni vagy csak gönbre húzni

7. Kilisztezett szakajtóban be a hűtőbe, ott lehet 8-12 órát

8. 250 fokos sütőben melegített vaslábosba kell borítani hidegen, ekkor szuperül lehet bevágni (be kell!)

9. 25 percet lefedve, 30 percet fedél nélkül sütni

 

 

Próbáljátok ki, sokkal finomabb, mint az élesztős!