a8lang Creative Commons License 2017.06.14 0 0 4147

Hát nem is tudom. Azt írtad korábban hogy nincs takarás a medencén. 8x5m-es 40m3-es tehát 1m mély. Napi 1 fokot emelkedik a hőfok. Az a baj hogy ennyit simán a napsütés is emel rajta egy ideig.

Persze egy idő után már nem emeli a nap a hőfokot.

Mértél előremenő és visszatérő hőfokot a a hőcserélőnél?  A medence víz hőmérsékletét a hőcserélő be és kimenetén?

Van két 60kw-os hőcserélőm ami a kazános fűtésnél volt használva, ezzel aránylag normálisan fűtötte a gáz kazán(87kw-os) a medencét. Nem terhelte meg, tehát felmelegedett 80fokra a víz és az keringett benne, a kazán meg ki be kapcsolt. Az igzai akkor volt amikor 3db ilyen hőcserélő volt rákötve, az már megterhelte a kazánt, sosem érte el a 80fokos előremenő kazán vizet, viszont a fűtés hatékonyabb volt mint két hőcserélővel. Ahogy melegedett a víz a medencében úgy lett egyre melegebb az előremenő hőfok is, de 70fok fölé nem nagyon ment soha.

A tervem az hogy az egyik 60kw-os hőcserélőre rákötök elsőre 4db síkkolit, aztán mérem hogy van értelme az egésznek, a hőcserélőt beteszem a hőszipka után. Ha van érezhető, mérhető melegedés a kimenő medencevíz oldalon akkor veszek még további 4db-ot és vagy rákötöm a másik gép mögé a másik hőcserélőre vagy a meglévő hőcserélőre kötöm mind a 8-at. Gondolom ez függ attól is hogy a napkolis körben mennyire hűti vissza a keringő vizet.

 

A lényeg hogy kell valami kiegészítés mert kevés a két jelenlegi szipka, így takarás nélkül. Tegnap délután 30fokos volt a víz, este 8-ig ment a keringés és a fűtés, reggelre (9-10) visszahűlt 27fokra(már megint a szél), mostanra 29 fokig tudott melegedni ebben a szeles és nem túl meleg időben.

A szolártakarós takarást elvetettem teljesen, az nem megoldás ilyen méretben. Még a lamellás időtállóbb takarást vizsgálom honnan lehet és mennyiért, de az is csak motorosan lenne jó.

Még egy hőszipka beszerzése is felmerült, csak hova teszem a 3. gépet, azért ezek elég nagyok.

Előzmény: TomMika198 (4145)