guilden stern Creative Commons License 2017.06.12 0 3 136323

A tét nélküli lista előbb-utóbb manipulációhoz vezet. Ilyen lenne a csak 0-s lista is. Tudniillik volt már ilyen anno, évekig. Nyertünk úgy olimpiai bajnokságot úgy, hogy egy szép tojónak kellett a szintjéhez pár száz kilométer. Be is lett téve, a verseny vasárnap lezárult - volna, ha a szép megjött volna. Mindenki udvariasságból abbahagyta a stoppolást, így a szép tojó hétfőn délelőtt előjött és megkapta a lista utolsó helyét, megnyerhette az olimpiát. Kicsit pirul az ember, ha szorult bele valami sportszellem.

Másutt az egész egyesület megbeszélte, hogy ezen a műlistán mindenki csak a százalékát stoppolja, hogy legyen sikerélménye mindenkinek. Persze, lett egy sor száz százalékos galamb is sport dicsőségére, hiszen előre el tudták tervezni, mi legyen a helyezett galamja és így a sampionjelölt.

Aztán általánosan igaz volt, hogy ezek a listák mindig fél-egyórával hosszabbak voltak a csapatos listánál. Az engedés ugyanabból a kocsiból volt egyszerre. Mindenki taktikázott, kihagytak galambokat, csak ez lehet a magyarázat. A közös listán látjuk, hogy a csapatos rész jobb, mert általában a csapatbakerülési esély beigazolódik, de csak 20% az előny nagyjából, ami messze nem fél-egyóra eltérés.

Vagyis két szabály van.

A közös lista kedvez a csapatosoknak, és nem kárukra van. A fent írt kb. 20% nekik is megnyílik. 

A másik pedig az, hogy a sok jó minőségű galamb miatt szorulnak le a gyengébbek, és nem a lista tartalma vagy formája miatt.

Ötlet az jó dolog, de az ördög a részletekben lakik.

Előzmény: subigalamb (136317)